Rhizophora mangle. Amerikansk mangrove i Everglades, Florida, USA
Rhizophora mangle. Amerikansk mangrove i Everglades, Florida, USA
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Mangrove
Mangroveskogens rike rotsystem er bomiljø for mange arter.
Av /Shutterstock.

Mangrove er en skogstype på løst underlag (fra sand til gytje) i tidevannsbeltet ved tropiske og subtropiske kyster og i brakkvannsdelene av elvene som renner ut der. Skogen varierer i høyde, fra 30 m høye trær til lavvokste busker. Den består av trearter med eviggrønne, forholdsvis tykke, saltholdige blad, ofte med ånderøtter eller støtterøtter. Mange mangroveplanter har også selvsående frø, som spirer allerede på morplanten og utvikler en spydlignende, opp til 0,5 m lang groe, som trenger ned i slammet når frøet faller og danner røtter etter få timer. Mangroveplantene har hardt, termittresistent trevirke, barken kan brukes til garving. De beskytter strendene mot bølgeerosjon og mange arter kan slammes ned slik at mangroven vokser videre ut mot havet.

Faktaboks

Uttale
mangrˈove
Etymologi
engelsk, av portugisisk mangue eller spansk mangle, antakelig fra et språk i Latin-Amerika

Flora

Mangrove i Koh Hong
Mangroven består av trearter med eviggrønne, forholdsvis tykke, saltholdige blad, ofte med ånderøtter, pneumatoforer eller stylterøtter.

Mangrovevegetasjonen inneholder arter fra flere plantefamilier. De viktigste familiene er:

  • Rhizophoraceae med slektene Rhizophora, Bruguiera, Ceriops og Kandelia med til sammen ca. 20 arter
  • jernurtfamilien med slekten Avicennia med 14 arter
  • kattehalefamilien med slekten Sonneratia med 6 arter
  • Combretaceae med slektene Lumnitzera, Laguncularia og Conocarpus med i alt 5 arter

Plantegeografisk kan det skilles mellom vestlig mangrove som vokser på øst- og vestkysten av tropisk Amerika og Vest-Afrika, og østlig mangrove ved Det indiske hav og det vestlige Stillehavet. Det viser at mangroveskogene ble utviklet før landforbindelsen mellom Nord- og Sør-Amerika oppstod og at de har spredd seg over Atlanterhavet, men ikke Stillehavet. Vestlig mangrove har nordgrense på Bahamas og sørgrense sør for São Paulo. Østlig mangrove finnes nord til Akababukta i Rødehavet og det sørlige Japan (bare Kandelia) og sør til Sør-Australia og NordøyaNew Zealand (bare Avicennia). De artsrikeste mangrovene vokser i Sørøst-Asia, de artsfattigste på kysten av Vest-Afrika.

Dyreliv

Mange dyrearter, fra krabber og andre krepsdyr, edderkopper, fisk, blant annet slamkrypere, til pattedyr, blant annet neseapeBorneo, lever i mangroven. Mange marine dyr er avhengige av den i forplantningstiden. Noen dyr som lever i mangroven har tilpasset seg til vekslingen mellom høy- og lavvann gjennom å grave seg ned i mudderet ved høyvann. Når vannet synker, kommer vinkekrabber, eremittkreps og slamkrypere frem for å spise næringspartikler som har blitt ført inn med vannet. Disse dyrene er igjen næring for større dyr som isfuglarter, krabbemakak i Sørøst-Asia eller krabbebjørn i Sør-Amerika. Neseapen og noen få fuglearter spiser blad, skudd og frukter på mangrovetrærne.

Miljøpåvirkning

Mangroveskogen er svært følsom for miljøpåvirkninger. I mange områder, særlig i Sørøst-Asia forsvinner store områder mangrove på grunn av nedhugging og oppdyrking, utnyttelse til krepsdyroppdrett og fiskeoppdrett. Store deler av mangroveskogen blir også snauhugd og brukt i papirproduksjon. 70–80 % av mangroveskogene i Asia og Karibia er borte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg