Frukt

Frukt. Eksempler på ulike typer frukt.

Av /Store norske leksikon ※.
Vitis vinifera, vin.
I botanikken deler man inn frukter i flere frukttyper. Bær er en av dem. Druer, fruktene på vinplanten, er bær.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0

Frukt. Plommesorten Edda er en av de mange fruktsortene som dyrkes i Norge. Se flere bilder av frukt på utbrettsplansjen tilknyttet grønnsaker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Frukt. Appelsiner er, sammen med bananer og epler, de frukttypene vi importerer mest av til Norge. Se flere bilder av frukt på utbrettsplansjen tilknyttet grønnsaker.

.
Lisens: fri

Frukt er organer som inneholder frø, og som dannes i blomster. Frukter finnes hos alle blomsterplanter. Mange blomsterplanter har frukter som er viktig føde for dyr, og noen dyrkes og spises av mennesker.

Faktaboks

Måten begrepet «frukt» brukes på i dagligtalen er forskjellig fra måten man bruker det på i botanikken. I dagligtalen skiller man for eksempel mellom frukter, nøtter og bær, men nøtter og bær er botanisk sett egne frukttyper. Mye som i dagligtalen kalles grønnsaker, er også frukter i botanisk forstand, for eksempel tomat, agurk, squash og paprika.

Funksjon

Frukter bidrar til å spre frø på ulike måter. Mange frukter har for eksempel godt fruktkjøtt og sterke farger som gjør dem godt synlige for dyr. Når mennesker og andre dyr spiser frukten bidrar de til å spre frøene, enten ved å kaste dem eller gjennom avføringen. Dette gjelder de fleste saftige frukter (bær, steinfrukter og ulike hjelpefrukter). Utvekster som krokbørster kan hjelpe til med å spre frukten fra morplanten ved at de fester seg til forbipasserende dyr, og hår og vinger kan sørge for at frukten løftes avsted med vinden. Mekanismene som bidrar til spredning av frø er mange og varierte.

Frukten beskytter også frøene. Delen som omgir frøene (fruktveggen) kan for eksempel være hard så planteetere ikke kommer inn til frøet, eller være i stand til å tåle å passere gjennom et fordøyelsessystem slik at frøene ikke ødelegges om frukten spises.

Struktur

En frukt består av fruktvegg og ett eller flere frø. Fruktveggen er dannet av fruktknuten, som består av ett eller flere fruktblad. Fruktveggen kan være tørr eller saftig og kjøttfull, og er et gjemme, frøhus, for frøene. Den kan være delt i ulike lag, slik som hos for eksempel steinfrukter, der den indre delen av fruktveggen er steinhard. Frøene er festet på innsiden av fruktveggen. Stedet der et frø er festet kalles frøstol (placenta). Fruktknuten er gjerne delt opp i rom skilt av vegger når den består av flere fruktblad.

Variasjoner i utforming

Frukter kalles fruktemner før frøemnene de inneholder har blitt befruktet, men i noen tilfeller utvikler fruktveggen seg som hos en modnende frukt uten at befruktning har skjedd. Dette kalles partenokarpi. Noen ganger kan også annet vev i blomsten enn fruktveggen inngå i en frukt, for eksempel blomsterbunnen. Slik frukt kalles hjelpefrukt («falsk frukt»).

En blomst kan inneholde flere frukter fra fruktblad som står hver for seg (frie fruktblad). Dette kalles sammensatt frukt. Når vev i flere blomster går sammen og danner det som tilsynelatende er én frukt, kalles det fruktstandsfrukt. Ananas er en slik frukt.

Frukttyper

Fruktstand hos Triticum aestivum, hvete.
Korn er spiselige frukter fra kulturplanter i gressfamilien. Fruktene i gressfamilien kalles karyopser.

Vi skiller mellom ulike typer frukt. Typene deles inn i de som har saftig fruktvegg i moden tilstand, og de der fruktveggen er tørr når den er moden. Kapsler og nøtter er tørre frukttyper, mens bær og steinfrukt har saftig vev i moden tilstand. Eplefrukter har også saftig vev.

Kapsler rommer oftest flere frø og åpner seg for spredning. Perikumfamilien, søterotfamilien og fjellflokkfamilien er noen eksempler på familier der artene har kapsel. Det finnes flere undertyper av kapsler. Belgene i erteblomstfamilien er for eksempel kapsler. Linse er et eksempel på en art som kan ha ett frø i frukten til tross for at frukten er en kapsel.

Nøtter har hard fruktvegg (skallet) og oftest ett frø, og åpner seg ikke før frøet spirer. Eksempler er hassel, bøk, eik, soleie, humleblom. Bjørka har også nøtter som spres med vinger. Nøttene hos noen arter kalles smånøtter (akene).

Bær er gjerne saftige tvers gjennom, som blåbær, mens andre har et læraktig skall, som appelsinen. Bær har nesten alltid mange frø.

Steinfrukt har en ytre del som er kjøttfull og en indre del, en stein, som omslutter frøet. De har som regel ett frø. Plommer, tysbast og artene i piggknoppslekta er noen eksempler på arter med steinfrukt.

Begreper for frukt i dagligtalen og botanikken

De botaniske begrepene for frukttyper kan være forvirrende fordi definisjonene skiller seg fra måten man bruker begrepene på til vanlig:

Flere andre skiller mellom botanikk og dagligtale forekommer, og begrepet «falsk frukt» skaper ytterligere forvirring. Epler, pærer og jordbær er noen eksempler på slik frukt, som ikke bare består av vev fra fruktknuten, men også annet vev fra blomsten. Hos jordbær er for eksempel blomsterbunnen svulmet opp, og på utsiden av den saftige, oppsvulmede blomsterbunnen sitter mange små frukter av en type som kalles smånøtter. Jordbær er forøvrig ikke et bær – bær er saftige frukter med frø på innsiden. Jordbær er en sammensatt frukt fordi de mange smånøttene stammer fra samme blomst.

Bringebær, bjørnebær og molter er andre eksempler på sammensatte frukter. Hver av de saftige kulene i disse fruktene er en steinfrukt hver. Disse fruktene er altså ikke bær i botanisk forstand, men sammensatte steinfrukter.

Fruktdyrking i Norge

Frukt dyrkes i hager og på store åkre. Noen vanlige typer frukt som vokser vilt eller dyrkes i Norge er:

De ovennevnte slektene har flere arter, og av hver av artene finnes det en rekke ulike sorter.

Fruktimport til Norge

Mange dyrkede frukter som importeres til Norge trives best i subtropiske strøk. Det gjelder blant annet sitrusfrukter, banan og mango.

Listen viser et utvalg frukt- og nøttesorter som vanligvis ikke dyrkes i Norge, men som ofte er å finne i dagligvarehandelen. Lista inkluderer frukter som ikke er nøtter i botanisk forstand, slik som mandler. Pinjekjerner stammer ikke fra en frukt i det hele tatt – de kommer fra konglene på pinjetrær, som er nakenfrøete planter (frøplanter der frøene ikke ligger inne i frukter).

Norsk navn Alternative navn Vitenskapelig navn
Sitrusfrukter
Adamseple Citrus medica var. ethrog
Appelsin Citrus sinensis, Citrus aurantium var. sinensis
Bergamott bergamottappelsin Citrus bergamia
Blodappelsin Citrus sinensis var. sanguinea
Fingersitron Citrus medica var. sarcodactylis
Grapefrukt Citrus paradisi
Klementiner clementiner kulturform av mandarin, dannet av krysning mellom mandarin og pomerans
Kumquat Fortunella spp.
rund kumquat Fortunella japonica
oval kumquat Fortunella margarita
Lime limett Citrus aurantifolia, Citrus medica var. limetta
Limequat kulturform av lime, dannet av krysning mellom lime og kumquat
Limoner Citrus limonia
Mandarin Citrus reticulata, Citrus nobilis, Citrus deliciosa
Perette Citrus peretta
Pomerans bitterappelsin, chinotto Citrus aurantium
Pomelo pompelmus Citrus maxima, Citrus grandis
Satsuma Citrus reticulata var. unshiu
Sitron Citrus limon, Citrus medica var. limon
Sitronell Citrus medica var. citronella
Sukatsitron Citrus medica
Sweetie kulturform av grapefrukt, dannet av krysning mellom grapefrukt og pomelo
Tangerin Citrus reticulata var. tangerina, Citrus reticulata deliciosa
Ugli kulturform, trolig opprinnelig en krysning mellom grapefrukt, appelsin og tangerin
Annen frukt
Ananas Ananas comosus
Ananaskirsebær physalis, barbadoslykt Physalis peruviana
Aprikos Prunus armeniaca
Banan pisang Musa paradisiaca
Brødfrukt Artocarpus incisa
Cherimoya Annona cherimola
Daddel Phoenix dactylifera
Daddelplomme svarte dadler Diospyros lotus
Durian stinkfrukt Durio zibethinus
Feijoa vill guava, ananasguava Acca sellowiana
Fersken Prunus persica
Fiken Ficus carica
Granateple granatfrukt Punica granatum
Guava Psidium guajava
jordbærguava Psidium cattleyanum
Ikakoplommer Chrysobalanus icaco
Jakkfrukt jackfrukt Artocarpus heterophyllus
Johannesbrød Ceratonia siliqua
Kaki kakiplomme, kakifrukt, persimon, sharon Diospyros kaki
Kaktusfiken Opuntia ficus-indica
Kiwano hornmelon Cucumis metuliferus
Kiwi Actinidia deliciosa
Litchi kjærlighetsfrukt, litchiplomme, kinaplomme Litchi chinensis
Longan Euphoria longana
Loquat mispel, nespolo Eriobotrya japonica
Mango Mangifera indica
Mangostan Garcinia mangostana
Melon, sukkermelon Varianter: honningmelon, galiamelon, kantalupp(melon), nettmelon, ogenmelon, charentaismelon Cucumis melo
Melon, vannmelon Citrullus vulgaris, Citrillus lanatus
Morbær Morus ssp.
svart morbær Morus nigra
hvit morbær Morus alba
Morbærfiken Ficus sycomorus
Nektarin Prunus persica var. nucipersica
Papaya Carica papaya
kantpapaya babaco Carica pentagona
Pasjonsfrukt Varianter: maracuja (maracuya), grenadilla, curuba Passiflora edulis
Pepino pepinosøtvier Solanum muricatum
Pitahaya
gul pitahaya Selenicereus megalanthus
rød pitahaya Hylocereus undatus
Pitanga Eugenia uniflora
Rambutan Nephelium lappaceum
Salak salakfrukt Salacca edulis
Sapodilleeple sapodilla Achras zapota
Stjernefrukt carambol Averrhoa carambola
Sukkerrør Saccharum officinarum
Tamarind Tamarindus indica
Vindrue Vitis vinifera
Nøtter
Cashewnøtter Anacardium occidentale
Filbertnøtter lambertnøtter Corylus maxima
Hasselnøtter Corylus avellana
Kokosnøtter Cocos nucifera
Makadamianøtter Macadamia spp
Mandler Prunus amygdalus
Paranøtter brasilnøtter Bertholletia excelsa, Bertholletia nobilis
Peanøtter jordnøtter Arachis hypogaea
Pekannøtter Carya illinoensis
Pinjekjerner pinjenøtter, pinioler, pignoler Pinus pinea
Pistasienøtter pistasiemandler Pistacia vera
Valnøtter Juglans regia

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Magne Tørring

Ønsker meg en botanisk definisjon av frukt, og hva som skiller frukt fra bær, og frukt fra grønnsaker. Listene er lite hjelpsomme, og blir tildels dekket av bildene – kan disse flyttes til egen artikkel ("liste over frukter", el.)?

svarte Beatrice Helgheim

Hei, en botanisk definisjon og et avsnitt om skillene du nevner er nå lagt til (se avsnittet "Begreper for frukt i dagligtalen og botanikken").

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg