guava

Guava. Frukten inneholder nesten fire ganger så mye C-vitamin som appelsin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Guava er en treart i myrtefamilien som stammer fra tropisk Amerika.

Faktaboks

Uttale
guˈava
Også kjent som
guajavatre
Etymologi

spansk

Vitenskapelig navn
Psidium guajava
Beskrevet av
Carl von Linné

Fruktene har gult, gulgrønt eller rødt skall som er blankt, og ligner pærer i fasong og størrelse. Fruktkjøttet er gulhvitt eller rosa, med mange små, harde frø. Frukten kan spises som den er, men brukes mest til syltetøy eller til fremstilling av guava-rom.

Guava inneholder cirka 184 milligram vitamin C, 285 milligram kalium, 86 prosent vann og 205 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

En annen art, jordbærguava(latinsk navn: Psidium cattleyanum), som også kan dyrkes i subtropiske strøk og land med middelhavsklima, har brunrøde, kirsebærstore bær som i smak minner om jordbær.

Vill guava eller ananasguava er andre navn på frukten feijoa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

guava
Psidium guajava
GBIF-ID
5420380

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg