kiwi

KF-arkiv. fri

Frukt fra ulike arter av Actinidia. A = A. arguta, C = A. chinensis, D = A. deliciosa, E = A. eriantha, I = A. indochinensis, P = A. polygama, S = A. setosa. Foto: Crowhurst et al. BMC Genomics 2008 9: 351. Tilgjengelig under lisensen CC BY SA 3.0

. fri

Kiwi plantasje. Kiwi-busker som er bundet opp. Foto: Jon Herold/Klingon. Tilgjengelig under lisensen CC BY SA 3.0

. fri

Kiwi, tidligere A. chinensis, en klatrende busk i familien Actinidiaceae. Opprinnelig fra Kina. Frukten (et bær) spises naturell.

Kiwi er meget rik på C-vitaminer. Kiwi inneholder ca. 71 mg vitamin C, 290 mg kalium, 83 % vann og 212 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Norsk import fra New Zealand og middelhavslandene. Grønn kiwi er eggformet, 3–5 cm lang og har gråbrunt, loddent skall. Kjøttet er grønt med små, svarte frø.

Grønn kiwi inneholder enzymet actinidin som gir en syrlig smak og som fremmer mørning av kjøtt. Gul kiwi er mer avlang, har gult fruktkjøtt, glatt og spiselig skall, mangler actinidin og smaker dermed søtt. Kiwai ligner små, grønne kiwi, men har glatt, grønt skall. Den vokser i klaser, og smaker friskt og søtt.

Navnet kiwi er etter New Zealands nasjonalfugl (se kivier).

Den største produksjonen av Kiwi foregår i Italia og New Zealand

Land Produksjon i tonn
Italia 384844
New Zealand 376400
Chile 240000
Hellas 161400
Frankrike 65253
Tyrkia 36781
Iran 32000
Japan 28000
USA 26853
Portugal 25000

Kilde: FAO stat. Sjekket mars 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.