kiwi

kiwi

.
Lisens: fri
Frukt fra ulike arter av Actinidia. A = A. arguta, C = A. chinensis, D = A. deliciosa, E = A. eriantha, I = A. indochinensis, P = A. polygama, S = A. setosa.
Kiwi
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Kiwi-busker som er bundet opp på en kiwiplantasje.
Kiwi
Av /Klingon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kiwi, tidligere A. chinensis, en klatrende busk i familien Actinidiaceae, opprinnelig fra Kina. Frukten (et bær) spises naturell.

Faktaboks

Uttale
kˈiwi
Også kjent som
Actinidia deliciosa

Kiwi er meget rik på C-vitaminer. Kiwi inneholder ca. 71 mg vitamin C, 290 mg kalium, 83 prosent vann og 212 kJ tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Norge importerer kiwi fra New Zealand og land rundt Middelhavet. Grønn kiwi er eggformet, 3–5 cm lang og har gråbrunt, loddent skall. Kjøttet er grønt med små, svarte frø.

Grønn kiwi inneholder enzymet actinidin som gir en syrlig smak og som fremmer mørning av kjøtt. Gul kiwi er mer avlang, har gult fruktkjøtt, glatt og spiselig skall, mangler actinidin og smaker dermed søtt. Kiwai ligner små, grønne kiwi, men har glatt, grønt skall. Den vokser i klaser, og smaker friskt og søtt.

Navnet kiwi er etter New Zealands nasjonalfugl (se kivier).

Kiwiproduserende land

Den største produksjonen av Kiwi foregår i Italia og New Zealand. Tallene i tabellen er fra 2012.

Land Produksjon i tonn
Italia 3 848 44
New Zealand 376 400
Chile 240 000
Hellas 161 400
Frankrike 65 253
Tyrkia 36 781
Iran 32 000
Japan 28 000
USA 26 853
Portugal 25 000

Kilde: FAO stat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg