Morbærtre funnet i Side, Tyrkia
Morbærtre, frukter
Morbærtre funnet i Side, Tyrkia

Morbær er en slekt med trær i morbærfamilien. Slekten er kjent for sine spiselige frukter og som vertsplante for silkespinner. De økonomisk viktigste artene er svart morbær (Morus nigra), hvit morbær (Morus alba) og rød morbær (Morus rubra).

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Morbærslekten omfatter løvfellende trær med melkesaft. Bladenes form varierer fra ovale til hjerteformede og av og til lappete. Artene er vindpollinerte med små, enkjønnede blomster som sitter sammen i tette blomsterstander. Avhengig av art og individ sitter hann- og hunnblomster hver for seg på samme tre (sambu) eller på forskjellige trær (særbu). Hos hvit morbær frigjøres pollen ved hjelp av pollenbærere som fungerer som katapulter. Pollenbærerne spretter opp med en fart på over halvparten av lydens hastighet (237 m/s). Dette skal være den raskest målte bevegelse hos noen organisme. Frukten er saftig og spiselig og ligner bjørnebær. I motsetning til denne er morbærfrukten dannet av fruktemnene fra mange blomster og er derfor en fruktstandsfrukt.

Utbredelse og økologi

Slekten inneholder omkring 16 arter og er utbredt i Nord-Amerika, Sør-Amerika og Asia. Fruktene spises av fugler og pattedyr, og flere arter er vertsplanter for sommerfugllarver som spiser bladene. Svart morbær kommer opprinnelig fra Iran. Arten er et opptil 10 meter høyt tre. Hvit morbær hører hjemme i Kina. Den er en busk eller et opptil 10 meter høyt tre. Rød morbær kommer fra det østlige og sentrale USA og Ontario der den vokser i fuktige skoger. Arten er en busk eller et opptil 20 meter høyt tre.

Dyrking og bruk

Svart morbær ble allerede i oldtiden dyrket i middelhavslandene, i nyere tid også lenger nord i Europa. Frukten er svartfiolett og smakfull. Den spises rå og tørket og brukes til kompott og syltetøy, samt i bakverk og til fremstilling av drikke.

Hvit morbær har vært dyrket i Kina i minst fem tusen år og i middelhavslandene siden 1200-tallet. Frukten er fra hvit til svartfiolett, og smaken temmelig fad. Rå frukt spises direkte eller brukes i bakverk og til fremstilling av gelé, vin og kombucha. Tørking forsterker smaken, og tørket frukt brukes på samme måte som rosiner og fiken som snacks og i bakverk og grøt. Bladene spises av silkespinnerens larver, og hvit morbær er derfor en økonomisk viktig nytteplante. På 1500- og 1600-tallet ble det gjort forsøk flere steder i Europa på dyrking av morbærtrær til silkeproduksjon. Arten ble av samme grunn introdusert til Nord-Amerika, hvor den sprer seg på bekostning av rød morbær og andre naturlig forekommende arter.

Rød morbær ble brukt i prekolumbisk tid som mat- og medisinplante. Frukten er søt og brukes rå til dessert, i bakverk og til fremstilling av juice, syltetøy, gelé og marmelade. Tørket frukt brukes som snacks.

Flere arter dyrkes som prydtrær. Svart, hvit og rød morbær kan dyrkes i milde strøk i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

morbær
Morus
Artsdatabanken-ID
103208
GBIF-ID
2984545

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg