peanøtt

Peanøtt er en planteart i erteblomstfamilien. Fruktene som dannes, belger med frø, er spiselige. Planta kalles av og til jordnøtt, men må ikke forveksles med arten jordnøtt, en plante i skjermplantefamilien.

Faktaboks

uttale:
pˈi:-
også kjent som:
jordnøtt
Arachis hypogaea

Beskrivelse

Peanøtt er en cirka 50 cm høy ettårig urt. Planta har rødgule, sterile blomster i de øvre bladhjørnene. I de nedre bladhjørner sitter kleistogame blomster (blomster som setter frø uten at de har åpnet seg) på skaft som etter blomstringen forlenges, bøyer seg nedover og presser den unge frukten, en tofrøet belg, ned i jorden, der den modnes. Størrelsen på belgen varierer, vanligst er 3–4 cm lengde.

Utbredelse

Peanøtt stammer fra Sør-Amerika, men dyrkes overalt i tropene.

Dyrking og bruk

Peanøttfrøene er en betydelig handelsvare som rå, ristet eller saltet.

Av årsproduksjonen blir store mengder malt til jordnøttmel, som brukes til dyrefôr, oftest blandet med annet fôrmel. Av frøene presses ellers jordnøttolje (arachisolje), som brukes i husholdningen og i industrien.

Peanøtter inneholder om lag 45–50 g fett med et høyt innhold av flerumettede fettsyrer, cirka 25 g protein og 12–19 g karbohydrat per 100 g. I usaltede peanøtter er cirka halvparten av karbohydratene stivelse og halvparten i form av enkle sukkerarter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg