blomsterbunn

Blomst. Skjematisk tegning av, fra venstre mot høyre: undersittende, omkringsittende og oversittende blomst. a) Blomsterbunn. b) Begerblad. k) Kronblad. st) Pollenbærere. f) Pollenvei.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Blomsterbunn er en tupp av stengelen som blomstens bladkranser (blomsterblad, pollenbærere og fruktblad) er festet på. Den kan være tappformet, flat, skålformet eller krukkeformet. Blomsterbunnens form og plass har betydning for blomsterformen.

Plassering

Når blomsterbunnen sitter under blomstens bladkranser, kalles blomsten undersittende. Eksempler på arter med undersittende blomster er botnegras, vanlig tettegras og artene i liljefamilien.

Når den omslutter fruktbladene delvis uten å sitte inntil, kalles blomsten omkringsittende. Eksempler på arter med omkringsittende blomster finnes i rosefamilien.

Når den omslutter fruktbladene slik at bare arret stikker frem, kalles blomsten oversittende. Eksempler på arter med oversittende blomster er linnea, krøll-lilje, og artene i maurefamilien (Rubiaceae) og sverdliljefamilien (Iridaceae).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Beatrice Helgheim

Jeg vet ikke om jeg fikk skrevet inn kildebruken når jeg sendte inn dette forslaget.
De ulike formene på en blomsterbunn har jeg hentet fra Lids flora, 7. utgave. Der har jeg også lest meg fram til eksempler på arter og familier med oversittende, omkringsittende og undersittende blomster.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg