Nøtt. Et utvalg spiselige nøtter.

Av /NTB Scanpix ※.
Umoden valnøtt på treet. Valnøtt er egentlig ikke en nøtt men en steinfrukt med et grønt saftig lag utenpå steinkjernen.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Modenvalnøtt på treet. Valnøtt spises som snacks og brukes i mange matretter.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

En nøtt er en tørr frukt med skall.

I botanikken (vitenskapen om plantene) snakker man om nøtter som en av fire typer frukt. De fire typene er nøtter, bær, belgfrukter og steinfrukter. Nøttefrukter inneholder frø.

I dagligtale mener vi med nøtt også noen frukter som egentlig er belgfrukter og steinfrukter, for eksempel mandel og kokosnøtt. Noen frø kalles også nøtter, for eksempel peanøtter.

Nøtt (botanikk)

Det som skiller nøtten fra de andre frukttypene er at nøtten er en tørr frukt som spres uten å åpne seg. Som regel inneholder den ett frø. Når nøtten har to frø kalles det filipine.

Mange planter bruker nøtter for å spre frøene sine slik at det begynner å vokse flere slike planter. Planter som sprer frøene ved hjelp av nøtter er for eksempel hassel, bøk, eik og soleie. Nøttene har forskjellig form som hjelper dem med å bli spredd.
  • Humleblom har nøtter med små kroker gjør at de henger seg fast og spres med dyr og mennesker.
  • Bjørk har nøtter med vinger som spres med vinden.
  • Jordbær har små brune nøtter på utsiden av det røde fruktkjøttet.

Nøtter som mat

Til daglig, når vi snakker om nøtter som mat, bruker vi også «nøtt» om en del vekster som ikke er nøtter, men belgfrukter, steinfrukter og frø.

  • Paranøtten er egentlig et frø med et hardt frøskall som ligger inne i en kapsel som er hard som tre.
  • Mandel, kokosnøtt og valnøtt er steinfrukter. Mandelen har en hårete hinne utenfor steinkjernen. Kokosnøtten er trådaktig ytterst mens valnøtten har et saftig lag ytterst.
  • Peanøtt er et frø i en belgfrukt. Frøet ligger inne i en belg (kapsel) som er hard som tre og vokser under jorda.

Nøtter brukes i mange matretter hele, hakkede eller malte. Flere typer husholdningsolje består av olje som presses fra nøtter. Rå nøtter spises også som snacks, men blir gjerne ristet og saltet.

Næringsinnhold

Nøtter inneholder umettede og flerumettede fettsyrer (de «sunne» fettsyrene). Unntaket er kokosnøtt som inneholder mettede fettsyrer som ikke er så sunt.

De inneholder også mye fiber, vitaminer, proteiner og mineraler som folat, jern, sink, kalsium og magnesium.

Nøtteallergi

Nøtter kan utløse allergiske reaksjoner for de som har nøtteallergi, for eksempel i form av kløe eller hevelse i munn og svelg.

Enkelte kan få livstruende reaksjoner, som anafylaktisk sjokk, som krever øyeblikkelig medisinsk behandling.

Nøttene er forskjellige, og det at man er allergisk mot én type nøtter behøver ikke å bety at man er allergisk mot alle typer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Thor Ingvart Karlsen

Bilde av alle nøttetypene i farger ville forbedre artikkelen betydelig.

svarte Inger Nordal

Selvsagt enig i at fargebilder av alle nøttetypene ville forbedre artikkelen betydelig. Bildebruk må tas opp av sentralredaksjonen.Inger Nordal (fagansvarlig)

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Thor Ingvart.Vi har ikke hatt muligheten til å legge inn bilder siden vi la om til nye nettsider. Men nå har det blitt mulig, og vi kommer til å jobbe med bilder framover. Noterer meg nøtter på listen :) Beste hilsen Kjell-Olav

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg