Nøtt (foto, spiselige nøttekjerner)

Nøtt. Et utvalg spiselige nøtter.

Av /NTB Scanpix ※.
Hams, frukt og felte blad fra Fagus sylvatica, bøk.
Bøkenøtter ligger inne i en fliket hams med pigger. Nøttene er trekantede og glatte. På bildet synes tre nøtter; en i forgrunnen og to til høyre liggende på blader.
Av /Biopix Nature Photos.
Lisens: CC BY NC 3.0
Quercus petraea, vintereik.

Artene i eikeslekta tilhører bøkefamilien. I denne familien har alle artene nøtt.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0
Corylus avellana, hassel.
Hasselnøtter er nøtter i botanisk forstand, til motsetning fra flere frukter vi kaller nøtter til daglig.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC-publicdomain

Nøtter er tørre frukter med hard fruktvegg (skall). Nøtter åpner seg ikke når de modner, og inneholder som regel bare ett frø. De kan være dannet av ett eller flere fruktblad.

Hassel, bøk og eik er noen eksempler på arter der fruktene er nøtter. Nøttene hos disse artene spises og gjemmes av mus, ekorn og kråkefugler, som bidrar til at plantene sprer seg når dyrene ikke får spist opp alt de har gjemt. Fruktene hos lind er et unntak fra regelen om at nøtter inneholder ett frø (de kan inneholde to). Når nøtter inneholder to frø kalles det filipine, og dette er også navnet på en barnelek med slike nøtter.

Skillet mellom nøtter og smånøtter

Smånøtter er en annen tørr frukttype som ikke åpnes ved modning. De er dannet av ett fruktblad, og inneholder også oftest ett frø slik som nøtter. Skillet mellom begrepet «nøtt» og «smånøtt» varierer i litteraturen. Ofte skilles disse frukttypene ut fra størrelsen på frukten og ut fra tykkelsen og hardheten til fruktveggen – større frukter med vedaktig fruktvegg regnes da som nøtter, mens mindre frukter med tynn fruktvegg regnes som smånøtter.

Nøtter som mat

Til daglig, når vi snakker om nøtter som mat, bruker vi også «nøtt» om en del belgfrukter, steinfrukter og frø.

  • Paranøtten er egentlig et frø med et hardt frøskall som ligger inne i en kapsel som er hard som tre.
  • Mandel og kokosnøtt er steinfrukter. Mandelen har en hårete fruktvegg utenfor steinkjernen som inneholder frøet vi spiser. Kokosnøtten har en fruktvegg som består av fibre utenfor steinkjernen. Pistasjenøtter og pekannøtter er også kjerner fra steinfrukter.
  • Peanøtter er frø i en belgfrukt. Frøet ligger inne i en hard belg som vokser under jorda.

Nøtter brukes hele, hakkede eller malte i mange matretter. Flere typer husholdningsolje, slik som valnøttolje og peanøttolje, består av olje som presses fra nøtter. Rå nøtter spises også som snacks, men blir gjerne ristet og saltet.

Næringsinnhold

Nøtter inneholder mye av umettede og flerumettede fettsyrer (de «sunne» fettsyrene). Unntaket er kokosnøtt, som inneholder mest mettede fettsyrer. Nøtter inneholder også mye fiber, vitaminer, proteiner og mineraler som folat, jern, sink, kalsium og magnesium.

Nøtteallergi

Nøtter kan utløse allergiske reaksjoner, for eksempel i form av kløe eller hevelse i munn og svelg. Enkelte kan få livstruende reaksjoner, som anafylaktisk sjokk, som krever øyeblikkelig medisinsk behandling.

Det at man er allergisk mot én type nøtter behøver ikke å bety at man er allergisk mot alle typer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Thor Ingvart Karlsen

Bilde av alle nøttetypene i farger ville forbedre artikkelen betydelig.

svarte Inger Nordal

Selvsagt enig i at fargebilder av alle nøttetypene ville forbedre artikkelen betydelig. Bildebruk må tas opp av sentralredaksjonen.Inger Nordal (fagansvarlig)

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Thor Ingvart.Vi har ikke hatt muligheten til å legge inn bilder siden vi la om til nye nettsider. Men nå har det blitt mulig, og vi kommer til å jobbe med bilder framover. Noterer meg nøtter på listen :) Beste hilsen Kjell-Olav

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg