kapsel (botanikk)

Kapsel er en frukttype som er liten og tørr, og som rommer flere frø som slippes ut av kapselen. Ulike kapselfrukter spaltes og åpnes på forskjellige måter under modning og frøspredning. Frøhuset har ofte lite iøynefallende farger. Ertebelger og de vindspredte fruktene («neser») fra spisslønn, er eksempler på kapselfrukt.

Faktaboks

Også kjent som

tørr frukt

En kapsel utvikler seg fra to eller flere fruktblad og kan være delt inn i like mange rom som det er antall fruktblad, da atskilt med skillevegger. Kapsel er en vanlig form for frukt hos planter der fruktemnet er sammenvokst fra flere fruktblader (synkarpe fruktknuter).

Frukt som sprekker opp kalles kapselaktige, og er vanligvis tørre og er dannet fra ett eller flere fruktblad.

Ulike typer kapsel

Kapselfrukter deles inn i ulike typer etter hvordan de sprekker opp og hvordan fruktknuten er dannet.

Belg

Belg er en type frukt hvor fruktknuten er dannet av ett fruktblad (apokarpi). Frukten har ett rom. Belgen eller skolmen sprekker åpner seg langs både ryggsøm og buksøm, i motsetning til belgkapsel. Frøene sitter på buksømmen. Leddbelg deler seg på tvers av fruktbladet.

Belg er vanlig hos hos erteplanter.

Belgkapsel

Belgkapsel er en frukt hvor fruktknuten er dannet av ett fruktblad (apokarp) og belgkapselen sprekker og åpner seg langs sammenvoksningssømmen (buksømmen) hvor også frøene sitter. Frukt som er dannet bare fra ett fruktblad er bøyd rundt midtnerven og åpner seg bare i buksømmen.

Belgkapsel finnes for eksempel hos akeleie, tyrihjelm, ridderspore og andre planter i soleiefamilien.

Skulpe

Skulpe er dannet av to fruktblad som er vokst sammen og danner en enrommet fruktknute. Det er en hinneformet skillevegg mellom de to frøfestene. Skulper åpner seg ved at ytterveggene løsner som to klaffer og faller av, slik at frøene blir sittende igjen på en tynn hinneformet ramme omkring skilleveggen. Skulpe finnes for eksempel hos korsblomster.

Leddskulpe er en type skulpe der frukten innsnevres på tvers mellom de enkelte frøene slik at de enkelte, enfrøede delene til sist faller fra hverandre og spres hver for seg, som for eksempel hos åkerreddik.

Spaltefrukt

Spisslønn har spaltefrukt, som er en type kapselfrukt. Ved modning spaltes kapselen på langs i enfrøete delfrukter.

Spaltefrukt (schizocarp) spaltes i to eller flere delfrukter som spres atskilt. Delfruktene er ofte nøttaktige ved at hver delfrukt som regel dannes av ett fruktblad og inneholder ett frø.

Hos skjermplantefamilien består spaltefrukten av to delfrukter, hos leppeblomstfamilien og rubladfamilien av fire, mens det hos kattostfamilien oftest er mange delfrukter.

Lokk-kapsel

Lokk-kapsel åpnes med et lokk som løsner fra toppen av kapselen. Eksempler er hos nonsblom og bulmeurt, hvor det dannes en ringformet tverrspalte i kapselens øvre del slik at det løsner et «lokk».

Porekapsel

Valmuefrøene slynges ut av små hull i toppen av kapselen når den vaier i vinden.

Porekapsel åpnes ved mange små hull ved toppen eller bunnen av kapselen som hos valmuer, torskemunn, og klokker for eksempel blåklokke. Hos valmue dannes det små hull øverst i frøhuset som frøene blir slynget ut gjennom når stengelen svaier i vinden.

Sprekk-kapsel

Spekk-kapsel åpnes med langsgående sprekker, og antallet sprekker blir likt antall fruktblad. Sprekk-kapsel finnes for eksempel hos fiol, hestekastanje, geitrams, sverdlilje, og revebjelle.

Tannkapsel

Tannkapsel har en åpning i toppen hvor det er to tenner for hvert fruktblad.

Oppsprekking

En kapsel kan sprekke opp på forskjellige måter:

  • Skilleveggdelende (septicid) oppsprekking betyr at sammenvokste deler av nabofruktblad skiller lag.
  • Skilleveggbrytende (septifrag) oppsprekking vil si at fruktbladene løsner fra hverandre ved skilleveggene.
  • Romdelende (lokulicid) oppsprekking betyr at sprekkene går langs fruktbladenes midtlinje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg