kapsel - botanikk

En tørr liten frukt som rommer flere frø. En kapsel utvikler seg fra to eller flere fruktblad og kan være delt inn i like mange rom som antall fruktblad, atskilt med skillevegger. Vanlig utbredt fruktform hos planter med synkarpe fruktknuter. Kapselen spaltes og åpnes på forskjellig måte under modning og frøspredning. Frøhuset har ofte lite iøynefallende farger.

Oppsprekking

Frukt som sprekker opp kalles kapselaktige, er vanligvis tørre og er dannet fra ett eller flere fruktblad. En kapsel kan sprekke opp på forskjellige måter: Silleveggdelende (septicid) oppsprekking betyr at sammenvokste deler av nabofruktblad skiller lag . Skilleveggbrytende (septifrag) oppsprekking vil si at fruktbladene løsner fra hverandre ved skilleveggene. Romdelende (lokulicid) oppsprekking betyr at sprekkene går langs fruktbladenes midtlinje.

Belgkapsel

Frukt hvor fruktknuten er dannet av ett fruktblad (apokarp) og belgkapselen sprekker og åpner seg langs sammenvoksningssømmen (buksømmen) hvor også frøene sitter. For eksempel hos akeleie, tyrihjelm, riddersporeog andre planter i soleiefamilien. Frukt som er dannet bare fra ett fruktblad er bøyd rundt midtnerven og åpner seg bare i buksømmen.

Lokk-kapsel

Åpnes med et lokk som løsner fra toppen av kapselen som hos kjempe, nonsblom og bulmeurt, hvor det dannes en ringformet tverrspalte i kapselens øvre del slik at det løsner et «lokk».

Porekapsel 

Åpnes ved mange små hull ved toppen eller bunnen av kapselen som hos valmuer, torskemunn, og klokker for eksempel blåklokke.. Hos valmue dannes det små hull øverst i frøhuset som frøene blir slynget ut gjennom når stengelen svaier i vinden.

Sprekk-kapsel

Åpnes med langsgående sprekker og antall sprekker blir likt antall fruktblad. F.eks. fiol, hestekastanje, geitrams, sverdlilje, og revebjelle.

Tannkapsel

Har åpning i toppen hvor det er to tenner for hvert fruktblad.

Skulpe

Skulpen er dannet av to fruktblad som er vokst sammen og danner en enrommet fruktknute. Det er en hinneformet skillevegg mellom de to frøfestene. Åpner seg ved at ytterveggene løsner som to klaffer og faller av slik at frøene blir sittende igjen på en tynn hinneformet ramme omkring skilleveggen, f.eks. hos korsblomster. Leddskulpe er en type skulpe der frukten innsnevres på tversmellom de enkelte frøene slik at de enkelte, enfrøede delene til sist faller fra hverandre og spres hver for seg, som for eksempel hos åkerreddik.

Belg

Frukt hvor fruktknuten er dannet av ett fruktblad (apokarpi). Frukten har ett rom. Belgen eller skolmen sprekker åpner seg langs både ryggsøm og buksøm, i motsetning til belgkapsel. Frøene sitter på buksømmen. Vanlig i hos erteplanter. Leddbelg deler seg på tvers av fruktbladet.

Spaltefrukt

Spaltefrukt (schizocarp) spaltes i to eller flere delfrukter som spres atskilt. Delfruktene er ofte nøttaktige ved at hver delfrukt som regel dannes av ett fruktblad og inneholder ett frø. Hos skjermplantefamilien består spaltefrukten av to delfrukter, hos leppeblomstfamilien og rubladfamilien av fire, mens det hos kattostfamilien oftest er mange delfrukter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg