bergamott (sitrusfrukt)

Artikkelstart

Bergamott er en sitrusfrukt fra treet Citrus bergamia, som dyrkes i Sør-Europa og Vestindia. Fruktene er kule- eller noe pæreformet, med grønt skall som enten er glatt eller ruglete. Skallet kan bli gulaktig hos noen sorter ved modning.

Faktaboks

Uttale
bergamˈotter
Etymologi
Trolig etter bergamottpærer på grunn av likhet i formen på fruktene.
Også kjent som

Citrus x bergamia, bergamottappelsiner

Bruk

Skallet brukes til fremstilling av bergamottolje og sitronsyre. Fruktkjøttet i seg selv er nærmest uspiselig. Bergamottolje er eterisk og duftende og brukes i parfymeindustrien. Mest kjent er trolig bruken som tilsetning til te-typen «Earl Grey» der bergamottolje gir den karakteristiske duften.

Forvirring med bergamottpære

Noen sorter av bergamotter kan altså ha tilnærma pæreform noe som trolig er forklaringa på sammenblanding med bergamottpære. Disse har ellers lite med hverandre, verken botanisk eller gastronomisk: bergamotter er en sitrusfrukt, mens bergamottpære er en pære.

Navn

Navnet bergamott er fra det vitenskapelige navnet, Citrus bergamia. Dette navnet ble gitt tidlig på 1800-tallet, men hvorfor er usikkert. Det har vært antatt at fruktene ble dyrka i Bergamo i Nord-Italia og at navnet kom fra stedet, men det er lite trolig fordi det ikke er klima for sitrus der. Bergamott dyrkes hovedsakelig i Calabria, helt sør i Italia. Den mest sannsynlige forklaringa er at sitrusfrukta på grunn av formen på frukta er oppkalt etter bergamottpære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg