Ficus carica, som erdets latinske navn, blir et 5–6 meter høyt tre. Det får med alderen tykk stamme og kan få lange, nedliggende grener. Det stammer fra middelhavslandene, og i Italia finnes det ennå ville fikentrær, som har hannblomster på ett tre og hunnblomster på et annet.
Alt på Herodots og Aristoteles' tid var hunntreet under kultur, og dets merkelige bestøvningsbiologi var delvis kjent allerede da. Kulturfikentreet har to hovedtyper: geitfiken (latinsk navn: Caprificus) og ekte fiken (latinsk navn: Ficus). Geitfiken er et hanntre, som foruten ekte hannblomster har ufullstendige hunnblomster med redusert griffel og uten arr, gallblomster, med varierende utvikling i løpet av året. Geitfikenfruktene er treaktige og uspiselige. Gallblomstene tjener til oppholdssted for en liten gallveps (latinsk navn: Blastophaga psenes).
Ekte fikentre er et hunntre, det bestøves av hunngallveps som kommer fra geitfikentreet. I fikenen hos det ekte fikentreet finnes bare normale hunnblomster, og ingen gallblomster som vepsen kan legge egg i. For å lette bestøvningen har det helt fra oldtiden vært skikk å henge opp eller kaste blomstrende kvister av geitfiken opp i kronen på det ekte fikentreet. Denne handlingen, kaprifikasjon, var gjerne knyttet til rituelle festligheter. Alle fikener i handelen stammer fra trær som har fått kaprifikasjon.
I løpet av året blomstrer trærne tre ganger: vårblomstring, som ikke gir noe større frukt; sommerblomstring, som gir den viktigste avlingen; og vinterblomstring, som bare gir frukt i særlig gode år. Et tre kan bære flere hundre kilo fiken årlig. Det finnes en mengde former av kulturfikentrær. Noen av dem har gjort seg uavhengig av bestøvning og danner utmerket frukt, men uten grobare frø.
Fikenfrukten er dråpeformet, med lysegrønt eller rødblått, seigt skall. Fruktkjøttet smaker søtt og litt syrlig, og er saftig, mykt og fylt av små, spiselige kjerner. Friske, modne fikener er svært gode, men ikke holdbare. Mesteparten blir derfor tørket før eksport. Tørket fiken inneholder cirka 60 prosent sukker, 3–4 prosent protein og en del mineralstoffer, og er derfor svært næringsrike (energiinnhold: 1135 kilojoule/100 gram). Fersk fiken inneholder cirka 2 milligram vitamin C, 230 milligram kalium, 84 % vann og 227 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Den inneholder enzymet ficin, som sammen med et høyt fiberinnhold gjør at fiken er gunstig for fordøyelsen.
Fiken dyrkes i alle varme land, og mest i middelhavslandene, Vest-Asia, Kanariøyene, California, Sør-Afrika og Australia. Fikentreet kan så vidt vokse i Norge på de aller varmeste steder, men må dekkes godt om vinteren og blir bare dyrket som en kuriositet.
Kommentarer (2)
skrev David Olsen
svarte Per Sunding
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.