fiken

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Fiken

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fiken er en planteslekt i morbærfamilien med cirka 800 arter, hvorav de fleste vokser i tropiske strøk, i form av busker eller trær med melkesaft.

Faktaboks

Etymologi
norrønt fika, fra latin, med -en fra nedertysk flertall vigen
Vitenskapelig navn
Ficus
Beskrevet av
Carl von Linné

Den har små, uanselige, enkjønnete blomster, som i stort antall kler innsiden av en hul, kulerund eller eggformet akse, som er åpen i toppen. Hele blomsterstanden danner en enkelt frukt, fiken (som egentlig er en fruktstand). Hit hører flere nytteplanter og prydplanter.

Gummifikentre (latinsk navn: Ficus elastica) fra Sørøst-Asia dyrkes mye som stueplante. Banyan eller poppelfikentre (latinsk navn: Ficus benghalensis) plantes i tropene som prydtre og skyggetre. Ficus religiosa og Ficus laccifera fra Sørøst-Asia angripes av skjoldlus som fremkaller en utflod av harpiks som brukes til skjellakk. En annen viktig art er morbærfikentre (latinsk navn: Ficus sycomorus).

Fikentreet

Umodne fiken på treet, Sorrento, Italia

Ficus carica, som erdets latinske navn, blir et 5–6 meter høyt tre. Det får med alderen tykk stamme og kan få lange, nedliggende grener. Det stammer fra middelhavslandene, og i Italia finnes det ennå ville fikentrær, som har hannblomster på ett tre og hunnblomster på et annet.

Alt på Herodots og Aristoteles' tid var hunntreet under kultur, og dets merkelige bestøvningsbiologi var delvis kjent allerede da. Kulturfikentreet har to hovedtyper: geitfiken (latinsk navn: Caprificus) og ekte fiken (latinsk navn: Ficus). Geitfiken er et hanntre, som foruten ekte hannblomster har ufullstendige hunnblomster med redusert griffel og uten arr, gallblomster, med varierende utvikling i løpet av året. Geitfikenfruktene er treaktige og uspiselige. Gallblomstene tjener til oppholdssted for en liten gallveps (latinsk navn: Blastophaga psenes).

Ekte fikentre er et hunntre, det bestøves av hunngallveps som kommer fra geitfikentreet. I fikenen hos det ekte fikentreet finnes bare normale hunnblomster, og ingen gallblomster som vepsen kan legge egg i. For å lette bestøvningen har det helt fra oldtiden vært skikk å henge opp eller kaste blomstrende kvister av geitfiken opp i kronen på det ekte fikentreet. Denne handlingen, kaprifikasjon, var gjerne knyttet til rituelle festligheter. Alle fikener i handelen stammer fra trær som har fått kaprifikasjon.

I løpet av året blomstrer trærne tre ganger: vårblomstring, som ikke gir noe større frukt; sommerblomstring, som gir den viktigste avlingen; og vinterblomstring, som bare gir frukt i særlig gode år. Et tre kan bære flere hundre kilo fiken årlig. Det finnes en mengde former av kulturfikentrær. Noen av dem har gjort seg uavhengig av bestøvning og danner utmerket frukt, men uten grobare frø.

Fikenfrukten er dråpeformet, med lysegrønt eller rødblått, seigt skall. Fruktkjøttet smaker søtt og litt syrlig, og er saftig, mykt og fylt av små, spiselige kjerner. Friske, modne fikener er svært gode, men ikke holdbare. Mesteparten blir derfor tørket før eksport. Tørket fiken inneholder cirka 60 prosent sukker, 3–4 prosent protein og en del mineralstoffer, og er derfor svært næringsrike (energiinnhold: 1135 kilojoule/100 gram). Fersk fiken inneholder cirka 2 milligram vitamin C, 230 milligram kalium, 84 % vann og 227 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Den inneholder enzymet ficin, som sammen med et høyt fiberinnhold gjør at fiken er gunstig for fordøyelsen.

Fiken dyrkes i alle varme land, og mest i middelhavslandene, Vest-Asia, Kanariøyene, California, Sør-Afrika og Australia. Fikentreet kan så vidt vokse i Norge på de aller varmeste steder, men må dekkes godt om vinteren og blir bare dyrket som en kuriositet.

Produksjon 2017

1000 tonn
Tyrkia 306
Egypt 1 177
Marokko 138
Algerie 129
Iran 1 71
Syria 1 43
Verden 1 1153

1) Estimerte tall. Kilde: FAO

Fiken som symbol

Fikentreet symboliserer liv og fred, og kan også være kunnskapens tre. Fikenbladet symboliserer det mannlige prinsipp, og frukten det kvinnelige. Treet assosieres også med meditasjon. Det var under et poppelfikentre (banyan) at Buddha oppnådde full erkjennelse. I islam er treet hellig, og Muhammad sverget ved det. Sammen med vinranken er fikentreet et symbol for Israel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fiken
Ficus
Artsdatabanken-ID
103206
GBIF-ID
2984588

Kommentarer (2)

skrev David Olsen

Jeg syns det burde skrives litt om hvordan treet frør seg og hvilke forskjellige frø som finnes. Jeg syns også det burde skrives litt om de spesielle ville artene som fins bl.a. i Afrika og deres symbiose med forskjellige fikenveps. Det burde også være skrevet en egen artikkel om fikenveps.

svarte Per Sunding

Takk for gode kommentarer om fiken. Med så mange arter av f. og forskjellige pollineringsforhold blir det vanskelig å gå mer i dybden. (For vår vanlige fiken, F. carica, dreier det seg i all sin kompleksitet om en syklus av tre typer blomsterstander med tre typer enkeltblomster og to generasjoner fikenveps.) En art. og fikenveps må jeg nok også overlate til zoologene.P.S.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg