Artikkelstart
Molte eller multe er en flerårig urt i Rubus-slekta i rosefamilien. Planta har en enkel, hvit blomst og blir som regel 5 til 20 cm høy. Frukta som dannes heter molte. I dagligtalen kalles denne et bær, men botanisk er den en sammensatt steinfrukt. Karten er rød og fast, altså hard. Som moden er molten derimot guloransje, myk og saftig. Den er såpass skjør at den må plukkes for hånd, til forskjell fra eksempelvis blåbær og tyttebær, som kan sankes med bærplukker.
Faktaboks
- Også kjent som
- multe
- Vitenskapelig navn
- Rubus chamaemorus
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Molter har en aromatisk og særegen smak som mange liker. De regnes som en delikatesse. Derfor holder turgåere det gjerne hemmelig hvis de finner et område med mye molter, en såkalt moltemyr. Molter spises naturelle, eller brukes til for eksempel syltetøy, likør, yoghurt, moltekrem og pynt på ulike kaker. Det dyrkes nesten ikke molter. Derfor koster de ganske mye på dagligvarebutikken, siden de i praksis må håndplukkes ute i naturen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.