molte

Molte fotografert av Randi Hausken, tilgjengelig under CC BY-SA 2.0

.
Lisens: fri
Molteblomst ved Øksfjord.
Molteblomst
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Molte, multe, er en flerårig urt i Rubus-slekta i rosefamilien. Planta er mellom 5 og 20 cm høy med en enkel, hvit blomst som er enkjønnet. Frukta som dannes, molten, er en sammensatt steinfrukt der karten rød og fast, og som moden er den bleikgul, saftig og velsmakende.

Faktaboks

etymologi:
egentlig ‘mykt bær’, beslektet med melte
også kjent som:

Rubus chamaemorus

Molte brukes blant annet til syltetøy, likør og til moltekrem.

Beskrivelse

Molte er en 5–20 cm høy plante, som blomstrer med en enkel, hvit, endestillt blomst. Bladene er mørkegrønne og lappa med fem til sju fliker.

Plantene er enkjønnet, som vil si at det finnes hann-planter og hunn-planter.

Utbredelse

Molter finnes over hele den nordlige halvkule, og i Norge er planta vanlig på kalkfattig torvgrunn, sumpskog og lyngheier opp til 1400 moh.

Bruk

Molter blomstrer tidlig på året og blir lett frostskadet, hvorpå fruktsetting uteblir. En god moltehøst avhenger derfor at det ikke er for kaldt under blomstringen.

De modne fruktene er rike på vitamin C, og har blitt brukt mot skjørbuk. I dag brukes fruktene i mat og drikkevarer. Bladene har blitt brukt mot diaré.

Finnmark har molte som fylkesblomst, og Nesseby kommune har molte i kommunevåpenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg