Lambertnøtter
Filbertnøtter eller lambertnøtter med den karakteristiske lange hamsen.
Lambertnøtter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Filbertnøtter er fruktene hos storhassel, Corylus maxima, fra Sørøst-Europa og Vest-Asia. Arten er en nær slektning av hassel. Nøttene er større og har tynnere skall enn hasselnøtter, men mest karakteristisk er den lange hamsen som hos filbertnøtter omslutter hele nøtta og strekker seg ut i en rørforma, frynset spiss.

Faktaboks

Uttale
fˈilbertnøtter
Også kjent som
lambertnøtter

Filbertnøtter brukes på tilsvarende måte som hasselnøtter i matlaging. Flere varieteter dyrkes i norske hager; formen blodhassel, Corylus maxima f. atropurpurea, har røde blad. Arten er vurdert i Fremmedartslista, men anses ikke per 2018 og å noen kjent økologisk risiko.

Filbertnøtter heter på fransk noix de filbert etter helgenen Sankt-Philibert fordi nøtten modnes omkring denne helgenens festdag 22. august. Filbert brukes også som navn på denne hasselarten og på dens nøtter på flere europeiske språk som engelsk og svensk. Et annet vanlig navn er lambertnøtter, trolig etter den italienske regionen Lombardia. Dette navnet brukes blant annet på tysk og spansk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg