De næringsrike og meget velsmakende frøkjernene er et meget verdifullt produkt som eksporteres til hele verden. Paranøtter samles i all hovedsak fra naturen fordi dyrking av trærne har vist seg vanskelig. God fruktsetting er avhengig av et naturlig samfunn av pollinatorer, og i skoger som er tilnærmet naturlige, kan ett tre gi avlinger på over hundre kilo paranøtter.
De båtforma frøene har hardt skall som må fjernes før frøkjernen kan brukes. Det rynka, mørkebrune frøskallet er ofte infisert av muggsopper som kan føre til høyt innhold av sterkt kreftframkallende aflatoksiner. Av denne grunnen importeres paranøtter nå i all hovedsak uten skall.
Paranøtter, som også kalles brasilnøtter, kan brukes til å lage matolje av, brasilnøttolje. Denne olja brukes noe til framstilling av finere såper.
Frøkjernene inneholder en rekke næringsstoffer, vitaminer og sporstoffer. Særlig er innholdet av selen betydelig, og selv om innholdet varierer mellom nøtter fra ulike områder, vil et par nøtter som regel være nok til å dekke anbefalt daglig inntak. Paranøtter er målbart radioaktive på grunn av opptak av radium fra jordsmonnet, men nivåene er lave og langt under grenseverdier for innhold i mat.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.