definisjon

Artikkelstart

En definisjon er en beskrivelse eller en forklaring. En definisjon forklarer noe annet, gjerne et ord eller begrep, ved hjelp av andre ord. Definisjonen av ordet «leksikon» kan for eksempel være «oppslagsverk med artikler (alfabetisk ordnet i en bok eller elektronisk søkbare) om et bestemt fagområde eller mer allment anlagt og dekkende alle kunnskapsområder».

Faktaboks

Uttale
definisjˈon

Definisjoner hjelper oss til å forstå hva som menes med et ord eller et begrep, og ordbøker består dermed av oppslagsord med påfølgende definisjoner.

Normative og deskriptive definisjoner

En definisjon kan være av mange ulike typer. De vanligste typene definisjoner er enten normative (regelskapende) eller deskriptive (beskrivende).

En normativ definisjon er en erklæring om at et ord eller uttrykk skal ha samme betydning som et annet ord eller uttrykk. For eksempel: «Uttrykket 'velstående person' skal her bety det samme som 'person som tjener mer enn 800 000 kr per år'.» Normative definisjoner finnes typisk i lovtekster eller innenfor avgrensede områder som sport og spill, hvor mulige handlingsmønstre er strengt regulert.

En deskriptiv definisjon er en påstand om at et ord eller uttrykk faktisk brukes synonymt med et annet ord eller uttrykk. Dette kalles gjerne for en leksikalsk eller bruksmåtebeskrivende definisjon. Et eksempel kan være: «Blant økonomer brukes uttrykket 'velstående person' vanligvis synonymt med 'person som har råd til en levestandard mer enn 30 prosent over gjennomsnittet'.»

Mens en deskriptiv definisjon kan sies å være sann eller gal, vil en normativ definisjon kunne beskrives som mer eller mindre hensiktsmessig, praktisk, fruktbar eller lignende.

Andre typer definisjoner

I logikken kan en definisjon være en erklæring om at en lengre tegnrekke kan erstattes med en kortere. Det uttrykket som defineres, eller det tegnet som erstatter, kalles definiendum (her «velstående person» og «an»), mens det uttrykket som definerer, eller det tegnet som erstattes, kalles definiens. Definisjoner av de nevnte typene kalles gjerne samlet for nominaldefinisjoner (av latin: nomen, «navn»).

Definisjon brukes også om korte karakteristikker ved et fenomen, som for eksempel «Kjærlighetens vesen er identifikasjon.» En definisjon av denne typen kalles en real- eller vesensdefinisjon.

En operasjonell definisjon, på sin side, henviser til en konkret operasjon som utgjør uttrykkets mening. Eksempelvis kan man si at «termometer» bare betyr de operasjonene man foretar for å måle temperaturer.

En ostensiv definisjon foreligger når man forklarer et uttrykk ved å peke på det uttrykket skal bety eller stå for.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg