Frøplanter er et systematisk begrep for planter som har frø. Frøet er frøplantenes formeringsorgan, som det kan spire nye planter fra.

Faktaboks

Også kjent som
fanerogamer Spermatophyta

Man bruker også begrepet frøplanter om det første stadium av unge planter som gror opp av frø. Resten av artikkelen handler ikke om stadiet frøplanter, men om gruppen frøplanter.

Kjennetegn

Frøet er det som skiller frøplanter fra andre planter. Frøet består av en befruktet celle (som kan kalles kime, groe eller embryo) og vanligvis litt næring (frøhvite) som er beskyttet av et skall (frøskall). Frøene har forskjellig størrelse, form og farge. Hos nakenfrøete planter og dekkfrøete planter dannes frøene, og spesielt frøhviten, på ulikt vis.

Frøplantene utviklet seg fra karsporeplantene i Karbon (for ca. 350 millioner år siden). Det nye organet, frø, gav plantene en helt ny mulighet til å overleve vanskelige perioder som tørketid eller kuldetid. Noen typer frø kan beholde spireevne i hundrevis av år. I et tilfelle har man fått et frø fra planten Silene stenophylla til å spire etter å ha ligget i permafrost i 30 000 år.

Systematikk

Frøplantene (Spermatophyta) hører, sammen med moser og karsporeplanter, til landplantene (Embryophyta).

Frøplantene kan deles i tre hovedgrupper:

Navnet

Det vitenskapelige navnet på frøplantene, Spermatophyta, avslører en misforståelse fra tidlige tider: at et frø og en hannlig kjønnscelle har samme funksjon og derved er gitt samme navn: sperm. Den samme misforståelsen skjuler seg bak betegnelsen sæd, som både kan bety hannlig kjønnscelle og frø (som i høstsæd, utsæd).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg