Lime produsert i Brasil
Lime (Citrus x latifolia) produsert i Brasil
Lime produsert i Brasil
Lisens: CC BY SA 3.0

Lime

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lime er en liten rund til svakt avlang, grønn sitrusfrukt. Den er resultatet av krysning mellom key lime og sitron. Lime er den mest produserte sitrusfrukten i verden etter appelsin.

Faktaboks

Uttale
laim
Også kjent som

persisk lime, Tahiti-lime

Vitenskapelig navn
Citrus x latifolia
Beskrevet av

(Yu.Tanaka) Tanaka

Årlig global produksjon
20,8 millioner tonn (2021). Totalproduksjon av sitron og lime

Beskrivelse

Frukten er rund til svakt avlang og har tettsittende, tynt, glatt og grønt skall. Fruktkjøttet er oftest friskt grønt ved bruk, men blir gulgrønt ved modning. Det er svært syrlig, men mindre aromatisk og beskt enn fruktkjøttet til key lime, og det mangler normalt frø. Lime er sterile triploide krysninger mellom key lime (Citrus x aurantiifolia) og sitron (Citrus x limon). Lime-treet blir omkring fem meter høyt, er eviggrønt og har torner.

Bruk

Fruktkjøttet inneholder cirka 29 milligram vitamin C, 95 prosent vann og 71 kilojoule tilført energi per 100 gram. Revet skall, fruktkjøttet og saften (limejuice) brukes i leskedrikker, iskrem, desserter og annet.

Dyrking

Lime krever mer varme enn sitron for å modne, og de tåler mindre kulde. Lime dyrkes derfor mest i tropiske og subtropiske områder.

Produksjonstallene for lime og sitron blir rapportert sammen i statistikk fra FAO.

Land Produksjon i 2022 (tusen tonn)
India 3776
Mexico 3102
Kina 2623
Argentina 1826
Brasil 1632
Tyrkia 1323
USA 938
Spania 863
Sør-Afrika 779
Iran 508

Andre typer lime

Det fins andre, arter, krysninger og kultivarer som går under navnet «lime», og som omfatter både sure og søte typer. Eksempler er:

Kaffirlime (papeda, Citrus hystrix) stammer fra tropisk Asia. Den har knudrete og ujevnt skall og fruktkjøtt med kraftig smak. Både blad og skall (zest) brukes i matlaging.

Key lime (Citrus x aurantiifolia) er en krysning mellom papeda (Citrus hystrix) og sukatsitron (Citrus medica) som har oppstått i Sørøst-Asia og dyrkes i tropene. Frukten er mindre, mer aromatisk og surere enn lime.

Finger-lime (Citrus australasica) hører hjemme i Australia. Den har langsmale frukter med løst fruktkjøtt som ligner kaviar.

Limequat (Citrus x floridana) er en krysning mellom lime og kumquat (Citrus japonica) med spiselig skall og lyst gult fruktkjøtt, og som tåler frost bedre enn lime.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lime
Citrus x latifolia
Encyclopedia of Life-ID
49906019
GBIF-ID
3831655

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg