lime

Lime

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lime er en liten og rund, grønn sitrusfrukt med gulgrønt fruktkjøtt som er nært beslektet med sitron.

Faktaboks

Uttale
laim
Etymologi
Også kjent som
Citrus aurantiifolia

Lime er mildere enn sitron, og finnes i både sure (vanligst) og søte varianter. Den inneholder cirka 30 milligram vitamin C, 89 % vann og 190 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Revet skall, fruktkjøttet og saften (limejuice) brukes i leskedrikker, iskrem, desserter og annet.

Lime dyrkes særlig i Amerika (Mexico, Florida) og Nord-Afrika (Egypt). Produksjonens utbredelse begrenses ved at frukten ikke tåler frost. Limequat er en krysning mellom lime og kumquat med spiselig skall og lyst gult fruktkjøtt, og som tåler frost bedre enn lime. Kaffirlime har knudrete og ujevnt skall og fruktkjøtt med kraftig smak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg