Frukttre i rosefamilien fra Vest- og Sentral-Asia. Først på Kristi tid overført til Hellas og Italia. Mange kultursorter med saftige, gulrøde og fløyelshårete frukter som spises friske, hermetisk eller tørket. Aprikosen dyrkes nå mest i Sør-Europa, USA, Sør-Afrika og Øst-Asia. I Norge dyrkes aprikos i veksthus. Tidlige sorter kan plantes som spalier på særlig gunstig vokseplass sør i landet til Oslo og i de indre fjordene på Vestlandet.

Kjernene inneholder en fet olje som brukes til forfalskning av mandelolje. Aprikoskjerner brukes også i produksjon av marsipan i tillegg til eller som erstatning for mandler.

Aprikosfrukten inneholder mye karoten, dvs. forløperen til vitamin A (250 μg retinolekvivalenter per 100 g i frisk frukt og 600 i tørket). Aprikos inneholder også oksalsyre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.