aprikos

Frukttre i rosefamilien fra Vest- og Sentral-Asia. Først på Kristi tid overført til Hellas og Italia. Mange kultursorter med saftige, gulrøde og fløyelshårete frukter som spises friske, hermetisk eller tørket. Aprikosen dyrkes nå mest i Sør-Europa, USA, Sør-Afrika og Øst-Asia. I Norge dyrkes aprikos i veksthus. Tidlige sorter kan plantes som spalier på særlig gunstig vokseplass sør i landet til Oslo og i de indre fjordene på Vestlandet.

Faktaboks

uttale:
aprikˈos
etymologi:
av latin praecocium, ‘tidlig modnet (fersken)’
også kjent som:
Prunus armeniaca.

Kjernene inneholder en fet olje som brukes til forfalskning av mandelolje. Aprikoskjerner brukes også i produksjon av marsipan i tillegg til eller som erstatning for mandler.

Aprikosfrukten inneholder mye karoten, dvs. forløperen til vitamin A (250 μg retinolekvivalenter per 100 g i frisk frukt og 600 i tørket). Aprikos inneholder også oksalsyre.

Produksjon 2017

Land 1000 tonn
Tyrkia 985
Usbekistan 533
Italia 266
Algerie 257
Iran 240
Pakistan 179
Spania 163
Frankrike 149
Afghanistan 132
Kilde: FAO

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg