aprikos

Artikkelstart

Frukttre i rosefamilien fra Vest- og Sentral-Asia. Først på Kristi tid overført til Hellas og Italia. Mange kultursorter med saftige, gulrøde og fløyelshårete frukter som spises friske, hermetisk eller tørket. Aprikosen dyrkes nå mest i Sør-Europa, USA, Sør-Afrika og Øst-Asia. I Norge dyrkes aprikos i veksthus. Tidlige sorter kan plantes som spalier på særlig gunstig vokseplass sør i landet til Oslo og i de indre fjordene på Vestlandet.

Faktaboks

Uttale
aprikˈos
Etymologi
av latin praecocium, ‘tidlig modnet (fersken)’
Også kjent som
Prunus armeniaca.

Kjernene inneholder en fet olje som brukes til forfalskning av mandelolje. Aprikoskjerner brukes også i produksjon av marsipan i tillegg til eller som erstatning for mandler.

Aprikosfrukten inneholder mye karoten, dvs. forløperen til vitamin A (250 μg retinolekvivalenter per 100 g i frisk frukt og 600 i tørket). Aprikos inneholder også oksalsyre.

Produksjon 2017

Land 1000 tonn
Tyrkia 985
Usbekistan 533
Italia 266
Algerie 257
Iran 240
Pakistan 179
Spania 163
Frankrike 149
Afghanistan 132
Kilde: FAO

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg