daddelpalme

Daddelpalme i Marokko
Daddelpalme
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Daddelpalme er en planteslekt i palmefamilien. Frukten, daddel, ligner en steinfrukt, men er et saftig bær med seigt, klebrig fruktkjøtt og med ett enkelt, stort, spisst frø. Langs den ene siden av frøet er en dyp lengdefure. Fruktene henger i klaser.

Faktaboks

Også kjent som

fønikspalme

Phoenix

Daddelpalmer er oftest høye trær med store, fjærdelte blad og lange, lubne blomster- og fruktstander. Det er særskilte hann- og hunntrær. Slekten omfatter 17 arter som er utbredt i Nord-Afrika og Asia.

Den viktigste arten er den egentlige daddelpalmen, Phoenix dactylifera, som er karaktertre for oasene i Nord-Afrika og det sørvestlige Asia. Det er et 15–20 m høyt tre som trives i varmt og tørt klima, men trenger mye vann. «Oasenes konge står med føttene i vann og hodet bart i solsteken», sier et arabisk ordtak.

Dyrking

Daddelpalmen har vært dyrket i årtusener og kjennes ikke lenger som vill plante. I ny tid dyrkes den også i California og i de varmeste strøkene av Sør-Europa. I oasene er det hunntrær som plantes, med noen enkelte hanntrær i utkantene. I blomstringstiden skjæres hannblomsterstandene av og henges opp i hunntrærne, en bestøvningsmåte som har vært praktisert helt siden oldtiden.

Dadlene er sterkt rødfarget før de blir modne. Et vanlig tre bærer årlig over 100 kg dadler fra 30-årsalderen og til det er opp mot 100 år. En enkelt klase kan bestå av over 2000 dadler. De dadlene som kommer i handelen i Norge, stammer mest fra Algerie og Tunisia.

Produksjon av dadler i 2017

1000 tonn
Egypt 1 1590
Iran 1185
Algerie 1059
Saudi-Arabia 755
Irak 619
Pakistan 1 524
De forente arabiske emirater 1 475
Sudan 1 439
Verden 8166

1) Estimerte tall. Kilde: FAO

Næringsinnhold og bruk

Dadler er energirike og kan spises myke eller tørre. Så lenge de er myke, inneholder de glukose og fruktose; når de er tørket, inneholder de rørsukker og stivelse. Sukkeret utgjør over halvparten av den spiselige delen av frukten. Tørket daddel inneholder cirka 643 milligram kalium, 20 prosent vann og 1282 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Treet er også nyttig på annen måte. Stammen og bladene brukes som bygningsmateriale, av saften i stammen lages palmevin, og de unge, skjøre bladanleggene gir palmehjerte.

Enkelte daddelpalmearter plantes som prydtrær, blant annet Phoenix reclinata fra det sørlige Afrika og Phoenix rupicola fra Himalaya. Vanligst dyrket er kanaripalme, Phoenix canariensis, fra Kanariøyene, plantet som prydtre i byer i varmere land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg