klimakteriet – botanikk

Under modning av visse typer frukt inntreffer det en periode hvor modningshastigheten øker. Denne overgangsperioden kalles klimakteriet og inntreffer når frukten er mest moden og har mest farge, lukt og smak.

Eksempler på frukt med klimakteriet (klimakterisk frukt) er eple, pære, banan, tomat og avokado, fiken, mango, oliven, fersken, pære, plomme og tomat.

Eksempler på frukt som mangler klimakteriet under modningen er vindruer, appelsin, sitron og agurk.

Under klimakteriet øker fruktens respirasjon og utskillelse av karbondioksid samtidig med en økning i syntesen av plantehormonet etylen som produseres av frukten selv. Respirasjonen vil etter hvert synke igjen når frukten går inn i aldringsfasen.

Etylen er et aldringshormon som fører til raskere modning av frukten, men utskillelsen av etylen fører også til modning av umoden frukt i nærheten og det gir raskere aldring av snittblomster som står i nærheten.

Kjennskapet til klimakteriet og etylenets rolle har hatt stor betydning for lagring og transport av frukt. Ved modning av bananer i bananmodnerier tilsettes etylen som virker autokatalytisk og setter i gang bananens egen etylenproduksjon, noe som gir rask og jevn modning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.