Sitron er frukten til sitrontreet. Sitrontreet er eviggrønt og hører til rutefamilien. Sitronen er en sitrusfrukt. Frukten er eggformet med en vortelignende spiss. Skallet er tynt og gult mens fruktkjøttet er svært saftig og surt. Det finnes flere varieteter av sitron. 

Sitronsaften inneholder sitronsyre som gir det den sure smaken. Saften og zesten er viktig i matlaging og i forskjellige drikker, det være seg te eller cocktail. 

De største produsentene er India, Mexico og Kina. Dyrkes også mye i middelhavslandene, i California i USA og i Sør-Amerikanske land.

Frukten, særlig skall og saft, blir brukt i matlaging og drikke. Saften hindrer misfarging av oppkuttet frukt eller grønnsaker som blir brunt når det oksiderer.

Sitronsaft er den viktigste kilden til kommersiell fremstilling av sitronsyre

Oppbevares best ved 8-12 °C. Har lang holdbarhet. 

Sitronen inneholder lite kalorier. Den er rik på kostfiber og vitamin C. 

Opprinnelsen er usikker. Sitron stammer fra KinaCochin-Kina Vietnam eller Himalaya. Frø av sitron er funnet i det sørlige Babylonia i ca. 6000 år gamle lag.

For buddhistene er sitron en av de tre velsignede fruktene, sammen med fersken og granateple.

Beskrivelse Mengde per 100g spiselig vare
Energi 95 kilojoule
Kilokalorier 23 kilokalorier
Karbohydrater 2,5 gram
Kostfiber 2,8 gram
Fett 0,3 gram
Protein 1,1 gram
Vitamin C 53 gram
Vann 89 prosent
Kalium 138 milligram

Kilde: Matvaretabellen

I 2014 var verdens totale produksjon av sitron og lime på 18.42 millioner tonn. 

Land sitron og lime i millioner tonn
India 2,83
Mexico 2,20
Kina 2,16
Argentina 1,40
Brasil 1,10
Spania 1,09
USA 0,74
Tyrkia 0,72
Iran 0,42
Italia 0.37

Kilde: Faostat. Hentet april 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.