sitron

Sitroner på tre, Italia

sitron av . CC BY NC SA 3.0

Sitron er frukten til sitrontreet. Sitrontreet er eviggrønt og hører til rutefamilien. Sitronen er en sitrusfrukt. Frukten er eggformet med en vortelignende spiss. Skallet er tynt og gult mens fruktkjøttet er svært saftig og surt. Det finnes flere varieteter av sitron.

Faktaboks

Uttale
sitrˈon
Etymologi
av latin
Også kjent som
Citrus limon

Sitronsaften inneholder sitronsyre som gir det den sure smaken. Saften og zesten er viktig i matlaging og i forskjellige drikker, det være seg te eller cocktail.

De største produsentene er India, Mexico og Kina. Dyrkes også mye i middelhavslandene, i California i USA og i Sør-Amerikanske land.

Bruk

Frukten, særlig skall og saft, blir brukt i matlaging og drikke. Saften hindrer misfarging av oppkuttet frukt eller grønnsaker som blir brunt når det oksiderer.

Sitronsaft er den viktigste kilden til kommersiell fremstilling av sitronsyre.

Oppbevaring

Oppbevares best ved 8-12 °C. Har lang holdbarhet.

Ernæring

Sitronen inneholder lite kalorier. Den er rik på kostfiber og vitamin C.

Opprinnelse

Opprinnelsen er usikker. Sitron stammer fra Kina, Cochin-Kina i Vietnam eller Himalaya. Frø av sitron er funnet i det sørlige Babylonia i ca. 6000 år gamle lag.

Symbolikk

For buddhistene er sitron en av de tre velsignede fruktene, sammen med fersken og granateple.

Næringsinnhold

Beskrivelse Mengde per 100g spiselig vare
Energi 95 kilojoule
Kilokalorier 23 kilokalorier
Karbohydrater 2,5 gram
Kostfiber 2,8 gram
Fett 0,3 gram
Protein 1,1 gram
Vitamin C 53 gram
Vann 89 prosent
Kalium 138 milligram

Kilde: Matvaretabellen

Produksjon

I 2014 var verdens totale produksjon av sitron og lime på 18.42 millioner tonn.

Land sitron og lime i millioner tonn
India 2,83
Mexico 2,20
Kina 2,16
Argentina 1,40
Brasil 1,10
Spania 1,09
USA 0,74
Tyrkia 0,72
Iran 0,42
Italia 0.37

Kilde: Faostat. Hentet april 2017.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg