fruktlagring

Artikkelstart

Epler og pærer er frukt som i Norge lagres over lengre tid. Plomme, kirsebær og de ulike bærslagene kan bare lagres i kort tid. Viktigst ved all fruktlagring er å holde lav temperatur. På et kjølelager for frukt holdes temperaturen som regel på 1–3 °C og med høy luftfuktighet. En ytterligere forlengelse av holdbarheten kan fåes ved CA-lagring (Controlled Atmosphere), der karbondioksidinnholdet i luften økes på bekostning av oksygeninnholdet. Lav temperatur, høy luftfuktighet og økt CO2 -innhold bidrar til å redusere åndingen hos frukt og bær og gjør at de er holdbare i lengre tid.

For å oppnå god lagringsevne bør frukt være godt utviklet, uten å være spisemoden, og den bør ha dannet vokslag. For epler er det store sortsforskjeller. Sommerepler som blir spisemodne tidlig lagrer dårlig. Seine sorter som høstes før de er spisemodne lagrer bedre. Ulike skader på frukt vil også redusere lagringsevnen på grunn av råte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg