Papaya, planteslekten Carica i familien Caricaceae, beslektet med fiolfamilien. 45 arter i tropisk Amerika. Viktigste art er vanlig papaya eller melontre, C. papaya, en 3–8 m høy treart med rank stamme og en stor bladdusk i toppen. Egne hann- og hunntrær. Fruktene sitter i klynger på den øvre delen av stammen. De er pæreformede og melonlignende, med gulgrønt, tynt, glatt skall som ikke spises. Fruktkjøttet er gulrødt. De små sorte kjernene i midten fjernes. Søt fyldig smak som minner om en blanding av pærer og vanlig melon. Inneholder enzymet papain, noe vitamin A (17 μg/100g) og mer vitamin C enn appelsin (62 mg/100g). Stammer fra Vestindia, men dyrkes nå overalt i tropene.

Kantpapaya eller babaco, C. pentagona har avlange, femkantete frukter som går fra grønn til gul farge ved modning. Kremhvitt, saftig fruktkjøtt uten stener, spiselig skall. Dyrkes hovedsakelig på New Zealand og i Sør-Europa. Spises frisk, konservert eller presset til saft. Fjellpapaya, C. pubescens er en hardfør art med plommestore, faste frukter som spises kokt eller sukret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.