Granatepler. Av . Begrenset gjenbruk

granateple

Granateple
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Artikkelstart

Granateple er fruktene til et lite tre i kattehalefamilien (tidligere den egne familien granateplefamilien). Granateple er viltvoksende i et område fra Balkan til Himalaya, og dyrkes og forvilles overalt i tropiske og subtropiske strøk. I middelhavslandene og Orienten har det vært dyrket siden oldtiden. Granada i Spania er oppkalt etter granattreet. På grunn av de vakre blomstene blir en dvergform av granattreet brukt som stueplante i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

Punica granatum

Treet blir 6–8 m høyt med tornete grener, glatte blad, store, røde blomster og en rødgul, velsmakende frukt, som botanisk sett er et stort bær. Skallet er tørt og hardt, inni er frukten delt opp i flere rom som hvert inneholder cirka 100 frø omgitt av et saftig, rødt til rosafarget spiselig fruktkjøtt. Smaken er sursøt og forfriskende.

Granatepler spises naturell, i salater og kan også brukes som tilbehør til kjøtt og fisk. Den klarrøde saften fra fruktkjøttet kalles grenadin og brukes som smaks- og fargetilsetning i salater og drikkevarer. Barken har blitt brukt mot feber og diaré.

Symbolikk

For buddhistene er granateple en av de tre velsignede fruktene (sammen med sitron og fersken). Granatepler spilte en rolle ved oldtidens fruktbarhetskultus. Det ble overtatt av kristen kunst som tegn på evig liv. Jøder og egyptere regnet granateple som hellig fordi frukten visstnok inneholdt det samme antall frø som antall lover i Toraen, altså 613.

Navn

Navnet kommer av det latinske ordet granatus som betyr «kornete» og har sammenheng med granum, «korn». Begrepet er så overført til smykkesteinen granat på grunn av fargen. Seinere er ordet også brukt om prosjektilet granat, enten på grunn av prosjektilets likhet med fruktens form eller på grunn av ammunisjonens likhet med frøene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ragnhild Tønnessen

"Jøder ... regnet granateple som hellig fordi frukten visstnok inneholdt det samme antall frø som antall lover i Det gamle testamente, altså 613."Siden jødedom ikke har noe "gammelt testamente", er det ikke da riktigere å skrive Toraen eller Moseloven eller mosebøkene?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg