Artikkelstart
Valnøtt er en planteslekt i valnøttfamilien. 15 arter, de fleste er store trær.
Faktaboks
- Uttale
-
vˈalnøt
- Etymologi
- av norrønt valhnot, egentlig ‘velsk nøtt’
- Vitenskapelig navn
- Juglans
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Valnøtt. Umodne frukter på treet.
Valnøtt. Moden frukt på treet. Det ytre, opprinnelig grønne og saftige laget har tørket inn og sprukket opp.
Valnøtt er en planteslekt i valnøttfamilien. 15 arter, de fleste er store trær.
vˈalnøt
Valnøtten (nøtt fra Valland, det vil si fra Frankrike og Italia) er egentlig en steinfrukt med et ytre, grønt, saftig lag; men dette tørker, sprekker opp i flak og skrelles av ved modningen. Kjernen er meget velsmakende, den inneholder 60 % fett.
Vanlig valnøtt, J. regia, er viltvoksende fra de østlige middelhavslandene til India. De har vært dyrket fra gammel tid av. De nevnes allerede i Salomos høysang.
Skall av valnøtt ble funnet i Osebergskipet. Trær som finnes plantet i kyststrøk nord til Trøndelag, bærer modne nøtter i gode somrer. Smørvalnøtt, J. cinerea, og andre amerikanske arter plantes som prydtrær.
Kjerneveden hos vanlig valnøtt er gråbrun med mørkere tegninger, mens for eksempel amerikansk valnøtt, J. nigra, er vesentlig mørkere, sjokoladebrun til mørkfiolett, og har mindre markerte årer. Fargen varierer for øvrig noe med voksestedet. Densiteten ved 15 % trefuktighet er henholdsvis 0,68 og 0,61 g/cm3. Styrken er god.
Treet tørker langsomt, og stabiliteten er best hos vanlig valnøtt-tre. Valnøtt anvendes først og fremst som dekkfinér til møbler, til dreiearbeider og til treskjæring.
Største produsentland 2019
Land | 1000 tonn |
---|---|
Kina | 1849 |
Spania | 189 |
Bolivia | 86 |
Tyrkia | 73 |
Sør-Korea | 55 |
Kilde: FAO
Juglans regia, valnøtt. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
Juglans regia, valnøtt. Foto fra: Køkken
Juglans regia, valnøtt. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
Juglans regia, valnøtt. Foto fra: Køkken
Juglans regia, valnøtt. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
Juglans regia, valnøtt. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.