Mango

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Mango, treart i familien Anacardiaceae, opp til 30 m høyt. Stammer fra Sør-Asia, der den er en av de eldste kulturvekstene. Dyrkes nå i de fleste områder med tropisk klima. Det finnes over 1000 ulike fruktsorter med varierende størrelse, utseende og anvendelse. Frukten er generelt saftig, meget velsmakende og holdbar. Fasongen er rund, oval eller hjerteformet, skallet kan være gult, grønt eller rødt, og fruktkjøttet er gult og saftig, med en godt festet, stor, flat stein. Inneholder mye vitamin A (mer enn 200 μg retinolekvivalenter/100 g), og ellers ca. 30 mg vitamin C, 156 mg kalium, 82 % vann og 258 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Spises rå, kokt, syltet eller som chutney, og brukes bl.a. som grønnsak og frukt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.