Artikkelstart
Mango er en treart i sumakfamilien (Anacardiaceae) som blir opptil 30 meter høyt.
Faktaboks
- Uttale
- mˈango
- Etymologi
- portugisisk, fra tamil
- Vitenskapelig navn
- Mangifera indica
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Den stammer fra Sør-Asia, der den er en av de eldste kulturvekstene. Mango dyrkes nå i de fleste områder med tropisk klima. Det finnes over 1000 ulike fruktsorter med varierende størrelse, utseende og anvendelse. Frukten er generelt saftig, meget velsmakende og holdbar. Fasongen er rund, oval eller hjerteformet, skallet kan være gult, grønt eller rødt, og fruktkjøttet er gult og saftig, med en godt festet, stor, flat stein.
Mango inneholder mye vitamin A (mer enn 200 μg retinolekvivalenter/100 gram), og ellers cirka 30 milligram vitamin C, 156 milligram kalium, 82 % vann og 258 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Den spises rå, kokt, syltet eller som chutney, og brukes blant annet som grønnsak og frukt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.