Vårerteknapp
Vårerteknapp, Lathyrus vernus har en typisk erteblomst med tre deler.
Gulflatbelg
Av /KF-arkiv ※.
Belg av åkerert
Av /KF-arkiv ※.

Erteblomstfamilien er en av de største plantefamiliene. Den omfatter over 20 000 arter som finnes særlig i de tempererte soner. Artene i familien er urter og busker og i varme land også trær og slyngende vedplanter (lianer).

Faktaboks

Til erteblomstfamilien hører en lang rekke nytteplanter, blant annet:

Enkelte arter i erteblomstfamilien er giftige, som for eksempel gullregn, derris, paternostererter og kalabarbønner.

Beskrivelse

Bladene er alltid sammensatte, ofte finnete og har akselblad. Blomstene er ensymmetriske og tokjønnede; 5 sammenvokste begerblad med frie spisser; 5 frie kronblad, hvorav det øverste er størst og kalles fanen, de to sidestilte kalles vingene, de to nederste er vokst sammen til et båtformet blad som kalles kjølen. I denne ligger 10 pollenbærere; av disse er oftest 9 vokst sammen til et rør, mens 1 er fri; hos noen arter er alle 10 sammenvokst, bare noen få arter har 10 frie pollenbærere. Fruktemnet er dannet av 1 fruktblad, har ryggsøm og buksøm, på sistnevnte sitter 2 rekker frøemner.

Frukten er oftest en belg (skolm) med mange frø og åpner seg både langs rygg- og buksøm; noen arter har leddbelg, som ikke åpner seg, men brekker opp i enfrøede stykker; noen arter har nøttefrukt. Frøene er oftest store med hardt skall; kimen er stor, og opplagsnæringen ligger i kimbladene. Frøhvite mangler. På røttene sitter små vorter eller knoller, fremkalt av belgplantebakterier, som har evne til å binde fritt nitrogen i luft til organiske forbindelser.

Systematikk

Familien omfatter de tre underfamilier:

  • Faboideae (som er de typiske erteblomstene)
  • Mimosoideae (tidligere regnet som egen familie)
  • Caesalpinioideae (tidligere regnet som egen familie)

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

erteblomstfamilien
Fabaceae
Tidligere vitenskapelig navn

Caesalpiniaceae

Artsdatabanken-ID
101888
GBIF-ID
5386

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg