Vannmelon dyrkes liggende på åkre.

Citrullus lanatus, vannmelon. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Citrullus lanatus, vannmelon. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Vannmelonblomster, hannblomst øverst og hunnblomst under med godt synlig fruktknute som utvikler seg til frukta etter pollinering.
Vannmelon hann- og hunnblomster
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hannblomst av vannmelon. Pollenknappene ses i åpningen til krona.

Vannmelon hannblomst
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Vannmelon er en ettårig kulturplante i gresskarfamilien med store frukter som kan bli mange kilo. Det svært vannholdige fruktkjøttet virker leskende på varme dager. Vannmelon er en slektning av melon og agurk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Citrullus lanatus
Beskrevet av
(Thunb.) Matsum. og Takenoshin Nakai

Beskrivelse

Vannmelon er ettårige krypende eller klatrende slyngplanter med slyngtråder og flika blader. De gule kronbladene er sammenvokst med fem fliker. Blomstene er enkjønna. Hannblomstene har fem pollenbærere som sitter sammen i åpninga til blomsten. Hunnblomsten er oversittende i forhold til fruktknuten. Frukta er botanisk sett et bær, det vil si en frukt med mange frø som ikke sprekker opp for å spre frøa.

Bruk og historie

Frukta, vannmelonen, varierer mellom de ulike variantene, men er alltid en stor avlang frukt på mellom tre og tjue kilo. Skallet er glinsende mørkegrønt, ofte med lyse flekker eller striper. Fruktkjøttet er oftest lyserødt, men varianter med gult, oransje eller hvitt finnes også. Uansett farge er fruktkjøttet velsmakende og har mange svartbrune frø spredt i fruktkjøttet. Dette er i motsetning til melon som har frøene samla i sentrum av frukta. Varianter av vannmelon uten utvikla frø er også vanlige i bruk.

Vannmelon er meget vannholdig, vanninnholdet er om lag 92 prosent. Den inneholder cirka 8 milligram vitamin C, 7,1 gram karbohydrater, 116 milligram kalium og 135 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Vannmelonen kommer fra Sør-Afrika, men ble dyrket i middelhavslandene og Orienten alt før vår tidsregning begynner.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vannmelon
Citrullus lanatus
Tidligere vitenskaplig navn
Citrullus vulgaris Schrad.
Artsdatabanken-ID
101686
GBIF-ID
2874621

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg