grapefrukt

Grapefrukt

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grapefrukt, blekgul, litt flatrundet frukt med rosa til gult fruktkjøtt med varierende grad av bitter smak, omtrent dobbelt så stor som en appelsin. Varianter med rødlig fruktkjøtt er mildere i smaken enn varianter med blekere fruktkjøtt. Grapefrukt inneholder noe mindre vitamin C enn appelsiner, dvs. ca. 35 mg/100 g spiselig vare. Tilsvarende er vanninnholdet ca. 90 % og tilførsel av energi ca. 130 kJ. Grapefrukttreet kjennes ikke viltvoksende. Det antas å være oppstått ved krysning av appelsin og pomelo (C.sinensisxC. maxima). Grapefrukt ble først dyrket i Vestindia, siden i Florida og andre sørstater, i nyere tid også i California og Israel.

Faktaboks

Uttale
grˈeip-
Etymologi
av engelsk ‘drue’, fordi fruktene henger i klaser på treet som druer
Også kjent som
C. paradisi

Sweetie er en krysning mellom blek grapefrukt og pomelo. Frukten har gulgrønn farge, fruktkjøttet er steinfritt med søt, fyldig smak uten grapefruktens bitterhet. Spises naturell, som juice.

Ugli er trolig opprinnelig en krysning mellom grapefrukt, appelsin og tangerin. Fruktene er grovporet, gulgrønne, runde og ujevne i fasongen, fruktkjøttet er gulorange, saftig og smakfullt. Brune flekker på skallet er normalt og ikke et tegn på dårlig kvalitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg