Global produksjon av grapefrukt, 1961-2021

1961 2163741
1962 2167945
1963 1910557
1964 1929057
1965 2290777
1966 2539321
1967 2951633
1968 2569690
1969 3022618
1970 3080353
1971 3469097
1972 3612483
1973 3759852
1974 3806309
1975 3650947
1976 4046317
1977 4344072
1978 4282841
1979 4118768
1980 4548730
1981 4419762
1982 4502796
1983 4000023
1984 3705488
1985 3864758
1986 4063931
1987 4455868
1988 4728897
1989 4781270
1990 4148893
1991 4375935.05
1992 4357286.24
1993 4971707.74
1994 4844625.13
1995 5298816.51
1996 5310971.96
1997 5552228.54
1998 5218264.59
1999 5268505.55
2000 5775111.62
2001 5464062.63
2002 5387929.67
2003 5307502.46
2004 5422933.21
2005 4556505.32
2006 4948855.75
2007 7134781.91
2008 7493152.67
2009 7523723.11
2010 7573593.2
2011 7922822.45
2012 8236422.29
2013 8487625.08
2014 8316373.96
2015 8877691.22
2016 8992847.81
2017 8668411.28
2018 9039495.71
2019 9300250.33
2020 9381189.83
2021 9556999.07
Kilde: FAOSTAT

Grapefrukt

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grapefrukt er en blekgul, litt flatrundet frukt med rosa til gult fruktkjøtt med varierende grad av bitter smak. Den er omtrent dobbelt så stor som en appelsin. Varianter med rødlig fruktkjøtt er mildere i smaken enn varianter med blekere fruktkjøtt.

Faktaboks

Uttale
grˈeip-
Etymologi
av engelsk ‘drue’, fordi fruktene henger i klaser på treet som druer
Også kjent som
C. paradisi
Vitenskapelig navn
Citrus x aurantium
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
9,6 millioner tonn (2021)

Utbredelse

Grapefrukttreet kjennes ikke viltvoksende. Det antas å være oppstått ved krysning av appelsin og pomelo (C. sinensis x C. maxima). Grapefrukt ble først dyrket i Vestindia, siden i Florida og andre sørstater, i nyere tid også i California og Israel.

Varianter

Sweetie er en krysning mellom blek grapefrukt og pomelo. Frukten har gulgrønn farge, fruktkjøttet er steinfritt med søt, fyldig smak uten grapefruktens bitterhet. Spises naturell, som juice.

Ugli er trolig opprinnelig en krysning mellom grapefrukt, appelsin og tangerin. Fruktene er grovporet, gulgrønne, runde og ujevne i fasongen, fruktkjøttet er gulorange, saftig og smakfullt. Brune flekker på skallet er normalt og ikke et tegn på dårlig kvalitet.

Næringsinnhold

Grapefrukt inneholder noe mindre vitamin C enn appelsiner, det vil si ca. 35 mg/100 g spiselig vare. Tilsvarende er vanninnholdet ca. 90 % og tilførsel av energi ca. 130 kJ.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

grapefrukt
Citrus x aurantium
Tidligere vitenskapelig navn
Citrus x paradisi, Citrus paradisi
Artsdatabanken-ID
156063
GBIF-ID
8077391

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg