grapefrukt

Grapefrukt

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Grapefrukt er en blekgul, litt flatrundet frukt med rosa til gult fruktkjøtt med varierende grad av bitter smak. Den er omtrent dobbelt så stor som en appelsin. Varianter med rødlig fruktkjøtt er mildere i smaken enn varianter med blekere fruktkjøtt.

Faktaboks

Uttale
grˈeip-
Også kjent som
C. paradisi
Etymologi
av engelsk ‘drue’, fordi fruktene henger i klaser på treet som druer
Vitenskapelig navn
Citrus ×paradisi
Beskrevet av
Macfad.

Utbredelse

Grapefrukttreet kjennes ikke viltvoksende. Det antas å være oppstått ved krysning av appelsin og pomelo (C. sinensis x C. maxima). Grapefrukt ble først dyrket i Vestindia, siden i Florida og andre sørstater, i nyere tid også i California og Israel.

Varianter

Sweetie er en krysning mellom blek grapefrukt og pomelo. Frukten har gulgrønn farge, fruktkjøttet er steinfritt med søt, fyldig smak uten grapefruktens bitterhet. Spises naturell, som juice.

Ugli er trolig opprinnelig en krysning mellom grapefrukt, appelsin og tangerin. Fruktene er grovporet, gulgrønne, runde og ujevne i fasongen, fruktkjøttet er gulorange, saftig og smakfullt. Brune flekker på skallet er normalt og ikke et tegn på dårlig kvalitet.

Næringsinnhold

Grapefrukt inneholder noe mindre vitamin C enn appelsiner, det vil si ca. 35 mg/100 g spiselig vare. Tilsvarende er vanninnholdet ca. 90 % og tilførsel av energi ca. 130 kJ.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

grapefrukt
Citrus ×paradisi
Tidligere vitenskaplig navn
Citrus x paradisi, Citrus xparadisi
Artsdatabanken-ID
156063
GBIF-ID
7469645

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg