Grapefrukt

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Grapefrukt, blekgul, litt flatrundet frukt med rosa til gult fruktkjøtt med varierende grad av bitter smak, omtrent dobbelt så stor som en appelsin. Varianter med rødlig fruktkjøtt er mildere i smaken enn varianter med blekere fruktkjøtt. Grapefrukt inneholder noe mindre vitamin C enn appelsiner, dvs. ca. 35 mg/100 g spiselig vare. Tilsvarende er vanninnholdet ca. 90 % og tilførsel av energi ca. 130 kJ. Grapefrukttreet kjennes ikke viltvoksende. Det antas å være oppstått ved krysning av appelsin og pomelo (C.sinensisxC. maxima). Grapefrukt ble først dyrket i Vestindia, siden i Florida og andre sørstater, i nyere tid også i California og Israel.

Sweetie er en krysning mellom blek grapefrukt og pomelo. Frukten har gulgrønn farge, fruktkjøttet er steinfritt med søt, fyldig smak uten grapefruktens bitterhet. Spises naturell, som juice.

Ugli er trolig opprinnelig en krysning mellom grapefrukt, appelsin og tangerin. Fruktene er grovporet, gulgrønne, runde og ujevne i fasongen, fruktkjøttet er gulorange, saftig og smakfullt. Brune flekker på skallet er normalt og ikke et tegn på dårlig kvalitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.