pasjonsfrukt

Pasjonsfrukt Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Pasjonsfrukt

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pasjonsfrukt er de runde, rød-lilla eller gule fruktene av noen arter pasjonsblomst.

Faktaboks

uttale:
pasjˈonsfrukt

Vanligst er Passiflora edulis. Den har frukter på cirka 5 centimeter i diameter. Skallet er tykt, læraktig og skrumper inn når frukten er moden. Fruktkjøttet er geléaktig og gulgrønt, med mange små, svarte spiselige kjerner, og smaken er frisk og litt syrlig. Pasjonsfrukt inneholder en del jern (1,6 milligram/100 gram), og ellers cirka 30 milligram vitamin C, 348 milligram kalium, 73 prosent vann og 193 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Varianter

Maracuja eller maracuya (egentlig et generelt portugisisk navn på pasjonsfrukt) blir i Norden brukt om en storfruktet, gul form av pasjonsfrukt med tykt skall, Passiflora edulis forma flavicarpa, som importeres fra Colombia og Brasil. Varianten grenadilla har form som et granateple (derav navnet), tykt skall og mørkt fruktkjøtt, mens curuba, som er avlang med gult eller grønt skall og har en karakteristisk syrlig smak, importeres fra Colombia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg