Fersken, blomster. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fersken (foto, blomster) av H. Petersen/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Fersken, tre i rosefamilien. Fersken stammer antakelig fra Kina. Kom muligens til Hellas på Aleksander den stores tid. Inntil 8 m høyt, med lyserøde blomster som kommer frem før bladene. Fruktene er runde, med gul grunnfarge, men oftest røde på solsiden. De deles i to grupper: fersken, med håret overhud, og varieteten nektarin, P. persicavar.nucipersica, med glatt overhud. Kjøttet er ofte gult, av og til hvitt, og meget saftfullt, med en litt syrlig, men utpreget fin smak og duft. Steinen er stor og sterkt furet. Fersken dyrkes nå i tempererte strøk i Europa, Asia og Amerika. Det finnes over 3000 sorter. De mest hardføre kan vokse som espaliértre i de varmeste strøkene av Norge. Fersken selges friske, hermetiske eller tørkede.

Fersken inneholder mye β-karoten og α-tokoferol (vitamin E), og ca. 8 mg vitamin C, 197 mg kalium, 88 % vann og 148 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

For buddhistene er fersken en av de tre velsignede fruktene (sammen med sitron og granateple). I Japan betraktes ferskentreet som udødelighetens tre, mens blomstene symboliserer vår og ekteskap. Også i Kina har frukten symbolisert udødelighet, vår, ungdom og ekteskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.