Artikkelstart
Fersken, tre i rosefamilien. Fersken stammer antakelig fra Kina. Kom muligens til Hellas på Aleksander den stores tid. Inntil 8 m høyt, med lyserøde blomster som kommer frem før bladene. Fruktene er runde, med gul grunnfarge, men oftest røde på solsiden. De deles i to grupper: fersken, med håret overhud, og varieteten nektarin, P. persicavar.nucipersica, med glatt overhud. Kjøttet er ofte gult, av og til hvitt, og meget saftfullt, med en litt syrlig, men utpreget fin smak og duft. Steinen er stor og sterkt furet. Fersken dyrkes nå i tempererte strøk i Europa, Asia og Amerika. Det finnes over 3000 sorter. De mest hardføre kan vokse som espaliértre i de varmeste strøkene av Norge. Fersken selges friske, hermetiske eller tørkede.
Faktaboks
- Etymologi
- av latin (malum) persicum, ‘persisk eple’
- Vitenskapelig navn
- Prunus persica
- Beskrevet av
- (L.) Batsch
Fersken inneholder mye β-karoten og α-tokoferol (vitamin E), og ca. 8 mg vitamin C, 197 mg kalium, 88 % vann og 148 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.