steinfrukt

Nektarin er en varietet av fersken. Nektariner er steinfrukter.

Artikkelstart

Steinfrukt er en saftig, vanligvis enfrøet frukt dannet av som regel ett fruktblad. Fruktveggen består av en indre, hard del, «steinen», som omslutter frøet, en mer eller mindre kjøttfull, saftig midtre del og et ytre skall som oftest er tynt. Plomme, fersken og kirsebær er eksempler på arter med steinfrukt. Frøene til steinfrukter spres ofte av dyr som tiltrekkes av det saftige fruktkjøttet.

Steinfrukter ligner bær, men bær mangler den steinharde veggen rundt frøene, og inneholder som regel flere frø. Steinen i steinfrukt kan imidlertid forveksles med en frøvegg, slik at steinfrukt og bær allikevel lett kan forveksles med hverandre. Den indre, steinharde delen kalles endokarp, den midtre kalles mesokarp og den ytre kalles eksokarp.

Bringebær og molte er eksempler på sammensatte steinfrukter, flere mindre steinfrukter som sitter sammen i en fruktstand.

Unntak fra vanlige trekk

Artene i kornellfamilien er et eksempel på arter med steinfrukt som er dannet av to fruktblader istedenfor ett. Kristtorn, krekling og artene i trollheggfamilien er eksempler på arter med steinfrukt som inneholder flere steiner istedenfor én. Fruktene hos kokospalme, kokosnøtter, er et unntak når det gjelder fruktveggen. Mesokarpen hos modne frukter er ikke saftig, men består av fibre (eksokarp og det meste av mesokarp er fjernet fra kokosnøttene som selges i Norge).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg