Krekling. Foto: www.infoto.no

Harald Harnang. begrenset

Krekling, krypende, dvergbusk i lyngfamilien. 5–30 cm høy, med eviggrønne, tykke og smale blad, mørkerøde, enkjønnede blomster og blanke, svarte, bærlignende frukter (egentlig steinfrukter med flere steiner). I Norge er krekling vanlig på lyngmark i lavlandet. Underarten fjellkrekling er også vanlig, men mangler i lavlandet lengst sør. Bladene, til dels også bærene, utgjør en viktig del av rypenes næring om vinteren. På Island og Grønland samles bærene til bruk i husholdningen. I Norge (Finnmark) produseres også vin av krekling for salg.

På slutten av 1100-tallet jagde kong Sverre de tyske vinhandlerne ut av Bergen. Han satte i gang vinfabrikasjon av norske bær, og nevner spesielt krekling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. august 2009 svarte Sverre O. Lundal

Det er ikkje fårleg, men gode er dei ikkje. Det blir helst til at ein et fruktkjøtet og spyttar frøa ut.







Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.