Blåbær

Blåbær er botanisk sett bær, i motsetning til mange andre frukter vi til vanlig kaller bær.

Blåbær
Lisens: CC BY SA 3.0
Appelsin
Botanisk sett er appelsin et bær. Bær er én av fire frukttyper: bær, steinfrukt, belgfrukt og nøtter.

Bær er saftige, kjøttfulle frukter som oftest er dannet av flere fruktblad og som nesten alltid inneholder mange frø. Mange bær er søte og spiselige for mennesker. Bær har gjerne en farge som gjør dem lette å oppdage for fugler og dyr slik at de blir spist. Frøene blir ikke fordøyet i magen, men kommer ut med avføringen. Slik blir bærplanten spredt til nye steder.

Skallet, den ytterste delen av fruktveggen (også kalt eksokarp), kan være tynt eller læraktig. Den midtre og innerste delen av fruktveggen (mesokarp og endokarp) er ofte ikke adskilt. Bær kan forveksles med steinfrukter, men disse har frø som er omgitt av en steinhard indre fruktvegg, og inneholder oftest kun ett frø. Noen bær, som avokado, har imidlertid også kun ett frø. Trollbær er et eksempel på et annet unntak – en art med bær som er dannet av kun ett fruktblad.

Bruk av ordet «bær» i dagligtalen

I dagligtalen brukes ordet «bær» også om frukter som ikke er bær botanisk sett. Bjørnebær og bringebær har for eksempel samlefrukter av mange små steinfrukter, mens jordbær har en hjelpefrukt med mange smånøtter (akener) på overflaten. Einebær er ikke bær, men kongler. Melbær, hegg og kirsebær er andre eksempler på arter med frukter som ikke er bær botanisk sett, men steinfrukter.

Noen frukter som er bær i botanisk forstand blir ikke sett på som bær til vanlig. Dette gjelder for eksempel banan og tomat.

Bærplukking

Bærplukking er noe mange driver med. I Norge er blåbær, tyttebær, bringebær, markjordbær og molter vanlig mange steder. Blokkebær, åkerbær, teiebær, bjørnebær og tranebær er også gode alternativer.

Flere bær som vokser på trær brukes også i mat og drikke. Av rognebær lages gelé, av heggebær kan man lage fruktvin og likør, og av hyllebær kan man lage fruktvin, saft og syltetøy. Einerbær brukes som smakstilsetning i brennevin og sauser.

I utmark kan man plukke ville bær som man enten kan spise på stedet, ta med seg eller selge. Retten til å plukke bær er en del av allemannsretten og er nedskrevet i friluftsloven. Det gjelder egne regler for plukking av molter.

Spesielle former for fruktvegg hos bær

Sitrusfrukter er en egen form for bær kalt hesperidium. Den læraktige ytre fruktveggen kalles flavedo, mens den midtre delen kalles albedoskall. Den fine hinnen som omgir «båtene» i frukten er den innerste delen av fruktveggen, endokarp. Gresskarfamilien har oftest bær med hard, tykk eksokarp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg