Sukatsitron
Sukatsitron. Hel frukt øverst, halv frukt på midten og kandisert halvt fruktskall nederst.
Sukatsitron
Av /iStockphoto.

Sukatsitron er en stor, avlang sitrusfrukt med et grønn- eller gulaktig, tykt og vortet skall. Frukten kan veie inntil 2 kilo. Hele frukten kan spises. Den har lite fruktkjøtt og syrlig saft. Skallet er velsmakende og brukes til fremstilling av sukat.

Faktaboks

Også kjent som

etrog, ethrog, cedrat, adamseple, søtsitron

Vitenskapelig navn
Citrus medica
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Sukatsitron er en av de fire artene som, gjennom hybridisering, har gitt opphav til alle de dyrkede sitrusfruktene. De andre tre er pomelo (Citrus maxima), mandarin (Citrus reticulata) og papeda (Citrus hystrix).

Kultivarer

Ulike kultivarer av sukatsitron dyrkes kommersielt i tropiske og subtropiske områder og i områder med middelhavsklima. Kultivaren 'Fingered', også kalt fingersitron og Buddhas hånd, dyrkes mest i Øst-Asia.

Kultivaren 'Etrog' kalles også adamseple og dyrkes mest i Israel. Den er liten og gul, og har fordypninger i skallet som kan ligne merker etter tenner. Dette er trolig opprinnelsen til beretningen i Talmud om at adamseplet var den forbudte frukten Adam spiste i Edens hage. Adamseple er, ifølge tredje Mosebok kapittel 23, vers 40, en av de fire hellige artene som skal brukes i jødenes feiring av sukkót, løvhyttefesten, sammen med myrt, pil og daddelpalme.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sukatsitron
Citrus medica
GBIF-ID
3190157

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg