Pinjekjerner
Av .
Pesto
Pesto laget i steinmorter.
Av /Matprat.

Pinjekjerner er fettrike, spiselige kjerner av konglefrø fra pinjetre. De brukes rå eller ristet, blant annet som krydder i salater, på pasta (i form av pesto), og andre varme retter.

Faktaboks

Også kjent som
pinjenøtter, pinioler, pignoler

Pinjetreet er et eviggrønt nåletre som kan bli opptil 20 meter høyt. Konglene bruker tre år på å modnes og blir 8–15 cm lange. Frøene i konglene er kvite, 5—6 mm lange og ovale.

Pinjetreet vokser opprinnelig langs Middelhavets nordkyst.

Bruk

Pinjekjerner er en viktig ingrediens i pesto og brukes også til å smaksette sauser, til for eksempel vilt. I Midtøsten og Egypt brukes pinjekjerner i fyll til kylling, i kjøttfarser og grønnsaksretter.

Frøene brukes ofte i salater og ristes da gjerne før bruk. Pinjekjerner benyttes også i søte desserter og bakverk.

Frøene fra vår hjemlige furu kan også benyttes i mat, men de er små, og det kreves mange frø og mye arbeid for å samle nok.

Pinjekjerner er rike på jern, proteiner, flerumettet fett og sink.

Historie

Pinjetreet har vært utnyttet i årtusener. Antakelig har menneskene på den nordlige halvkule spist frøene helt siden steinalderen. Under pomorhandelen (handelen som forgikk mellom de nordvestlige deler av Russland og kysten av Nord-Norge fra midten av 1700-tallet fram til den russiske revolusjon i 1917) var frø fra sibirfuru (Pinus sibirica) en viktig handelsvare. Frøene ble kalt «russenøtter» og har satt spor etter seg ved at sibirfuru finnes forvillet flere steder i Norge.

I dag importeres pinjekjerner til Norge først og fremst fra Italia, Spania og Portugal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg