Tamarind

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Tamarind, tre i erteblomstfamilien, underfamilie Caesalpinioideae. Det stammer fra tropisk Afrika, men dyrkes og finnes forvillet overalt i tropene. Oftest blir det 15–20 m høyt, bladene er mangefinnet og blomstene gule i hengende klaser. Belgene, som blir 20 cm lange, er avlange og ujevnt tykke med tynt, hardt, kanelbrunt skall. Det syrlige, saftige, klebrige mellomlaget omgir inntil 10 frø. Frukten brukes i matlaging, frøene er spiselige og skolmen kan moses, særlig brukt i saus (bl.a. Worcestershiresaus inneholder tamarindmasse). Blokker av tørket tamarindpasta brukes mye i asiatisk mat. Tamarind brukes også i folkemedisin som fordøyelsesregulerende middel. Treet har sterk og hard ved med mørk kjerneved som gir verdifullt tømmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.