Tamarind

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Tamarind, tre i erteblomstfamilien, underfamilie Caesalpinioideae. Det stammer fra tropisk Afrika, men dyrkes og finnes forvillet overalt i tropene. Oftest blir det 15–20 m høyt, bladene er mangefinnet og blomstene gule i hengende klaser. Belgene, som blir 20 cm lange, er avlange og ujevnt tykke med tynt, hardt, kanelbrunt skall. Det syrlige, saftige, klebrige mellomlaget omgir inntil 10 frø. Frukten brukes i matlaging, frøene er spiselige og skolmen kan moses, særlig brukt i saus (bl.a. Worcestershiresaus inneholder tamarindmasse). Blokker av tørket tamarindpasta brukes mye i asiatisk mat. Tamarind brukes også i folkemedisin som fordøyelsesregulerende middel. Treet har sterk og hard ved med mørk kjerneved som gir verdifullt tømmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.