Global produksjon av kaki, 1961-2021

1961 990079
1962 870058
1963 965877
1964 1045660
1965 978915
1966 1029482
1967 1098869
1968 1050764
1969 988980
1970 911635
1971 836286
1972 907292
1973 995403
1974 950249
1975 908607
1976 899686
1977 923321
1978 987547
1979 910503
1980 968198
1981 919207
1982 992416
1983 1096858
1984 1118477
1985 1186165
1986 1277032
1987 1332767
1988 1257684
1989 1185538
1990 1157241
1991 1145537.63
1992 1386013.01
1993 1332269.65
1994 1476139.87
1995 1609046.25
1996 1687312.15
1997 1825845.7
1998 2070935.96
1999 2284474.65
2000 2430442.96
2001 2505058.54
2002 2726275
2003 2783844.33
2004 2950179.93
2005 3324840.26
2006 3406999.12
2007 3600600.38
2008 3823920.08
2009 3723058.68
2010 3792492.29
2011 3951126.03
2012 4316046.29
2013 4160402.13
2014 4442660.64
2015 4348895.42
2016 4371152.17
2017 4547891.76
2018 4247388.34
2019 4246319.4
2020 4230462.54
2021 4332166.55
Kilde: FAOSTAT

Kaki

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kaki er tomatlignende gule eller røde bær av Diospyros kaki, som er et østasiatisk frukttre i ibenholtfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
kakiplomme, kakifrukt
Årlig global produksjon
4,3 millioner tonn (2021)

De dyrkes mye i Japan, Kina, middelhavslandene, California og også i høyereliggende strøk i tropene, da de ikke tåler rent tropisk klima. Det finnes mange kulturformer, noen uten frø.

Fruktene høstes umodne mens de er gule og harde, og smaker da beskt på grunn av høyt innhold av garvesyre. Men garvesyrene forsvinner ved modning. De modner på noen dager i romtemperatur og blir tomatrøde og myke. Det saftige fruktkjøttet er nesten geléaktig og har søt, fyldig smak. Fruktene inneholder inntil 20 prosent sukker og er meget velsmakende, men lite holdbare i frisk tilstand. De blir ofte tørket.

Kaki markedsføres også under navnet persimon eller sharon. Sharon regnes som en egen sort kaki, siden de mangler garvesyrer og dermed kan spises umodne.

Per 100 gram spiselig vare inneholder kaki mye A-vitamin (215 µg), en del kalium (161 milligram) og noe C-vitamin (8 milligram per 100 gram). Vanninnholdet 80 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg