Befruktning hos dyr. 1) En spermie (hannlig kjønnscelle) har truffet et egg. 2) Spermiens hode og mellomstykke har trengt inn og er blitt til henholdsvis sædkjerne og sentrosom, mens halen er igjen utenfor. Eggets overflate er forandret, og flere spermier kan ikke trenge inn. 3) Spermiens og eggets kjerner har lagt seg tett sammen. Kromosomene blir synlige (to i hver kjerne), og celledelingsapparatet dannes. 4) De to kjerner danner en kjerne med det dobbelte antall kromosomer. Hvert kromosom har delt seg, og de nye kromosomer er på vei mot hver sin pol. Zygotens første deling er i gang.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Befruktning, fertilisering, kjønnet formering, betyr at to kjønnsceller smelter sammen til en zygote. Zygoten utvikler seg til et nytt individ. En kjønnscelle inneholder som regel et enkelt sett av individenes kromosomer (haploid). Zygoten og det nye individ vil få det dobbelte kromosomtall (diploid).

Kjønnet formering ble først forklart av William Harvey i 1651 med De generatione animalium, (Hvordan dyr oppstår), der han hevdet at omne vivum ex ovo, (alt levende av egg). Lazzaro Spallanzani klargjorde i 1786 betydningen av sædcellen: De to kjønnscellene bidrar med like mange kromosomer, slik at det nye individet arver like mange anlegg fra hver av foreldrene. Arveanlegg kan også overføres utenfor kromosomer, gjennom cytoplasma, mest kjent som arv fra moren gjennom eggets cytoplasma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg