Befruktning

Befruktning hos dyr. 1) En spermie (hannlig kjønnscelle) har truffet et egg. 2) Spermiens hode og mellomstykke har trengt inn og er blitt til henholdsvis sædkjerne og sentrosom, mens halen er igjen utenfor. Eggets overflate er forandret, og flere spermier kan ikke trenge inn. 3) Spermiens og eggets kjerner har lagt seg tett sammen. Kromosomene blir synlige (to i hver kjerne), og celledelingsapparatet dannes. 4) De to kjerner danner en kjerne med det dobbelte antall kromosomer. Hvert kromosom har delt seg, og de nye kromosomer er på vei mot hver sin pol. Zygotens første deling er i gang.

Av /Store norske leksikon ※.

Befruktning er når to kjønnsceller smelter sammen til en zygote. Zygoten utvikler seg til et nytt individ. En kjønnscelle inneholder som regel et enkelt sett av individenes kromosomer (haploid). Zygoten og det nye individ vil få det dobbelte kromosomtall (diploid).

Faktaboks

Også kjent som

fertilisering, kjønnet formering

Kjønnet formering ble først forklart av William Harvey i 1651 med De generatione animalium (Hvordan dyr oppstår), der han hevdet at omne vivum ex ovo (alt levende av egg). Lazzaro Spallanzani klargjorde i 1786 betydningen av sædcellen: De to kjønnscellene bidrar med like mange kromosomer, slik at det nye individet arver like mange anlegg fra hver av foreldrene. Arveanlegg kan også overføres utenfor kromosomer, gjennom cytoplasma, mest kjent som arv fra moren gjennom eggets cytoplasma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg