klementiner

Nordmenn spiser 27 000 tonn klementiner i året.
Klementinens opphav som en krysning mellom mandarin og appelsin, etter Ollitrault et al. 2012.
Klementin
Lisens: CC BY SA 3.0

Klementin er et tre og en noe flattrykt, oftest steinfri sitrusfrukt med tynt, oransjefarget skall. Den ligner mandarin både av utseende og på smak.

Faktaboks

uttale:
klementˈiner
etymologi:
clementiner, etter den algeriske presten P. Clement som frembrakte frukten i 1902
også kjent som:

Citrus clementina

clementiner

Import til Norge

Klementin er en av våre mest importerte sitrusfrukter, spesielt rundt juletider, og produseres i Spania, Marokko, Korsika og Sør-Afrika. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt ble klementinen introdusert for det norske markedet i 1963, og tok gradvis over mer og mer av markedet fra mandarinen. Rundt 1990 ble klementinen enerådende som ferskvare, og mandarinen ble forvist til hermetikkhylla.

Selv om det bare finnes klementiner i butikkene forveksles de to fruktene stadig. Ifølge en undersøkelse YouGov utførte for Bama i 2011 trodde 28 prosent av de spurte at frukten het mandarin. I en lignende undersøkelse MMI gjorde for Bama i 2006, trodde 32 prosent av de spurte at frukten het mandarin.

Vi importerer om lag 27 000 tonn klementiner årlig til Norge, og cirka halvparten spises i desember måned.

Klementinens opprinnelse

Opprinnelsen til klementinen er omdiskutert. Den er oppkalt etter Clément Rodier, en fransk misjonær stasjonert i Algerie, som etter sigende skal ha dyrka den første klementinen. Den franske botanikeren Louis Charles Trabut besøkte Rodier i 1902. Han mente klementinen var en krysning mellom mediterransk mandarin (C. reticulata) og pomerans (C. aurantium), og foreslo navnet 'Clementine' etter Rodier. På 1960-tallet ble dette bestridt av Henri Chapot, som mente klementinen var av orientalsk opprinnelse, sannsynligvis kinesisk, og i nær slekt med kantonesisk mandarin.

I nyere tid har sitrusfruktenes opphav generelt, og klementinens spesielt, blitt undersøkt med genetiske markører som kloroplast-DNA, mitokondrielt DNA og diverse fingeravtrykksmetoder. For sitrusfruktene generelt, er konklusjonen at alle sitrusfrukter stammer fra ulike krysninger mellom to eller flere av fire opprinnelige arter: papeda eller villsitron (Citrus subgenus Papeda), sukatsitron (C. medica), mandarin (C. reticulata) og pomelo (C. maxima). For klementinen spesielt, tyder analysene på at klementinen er en krysning mellom mandarin og appelsin (C. sinensis), som igjen er en krysning mellom mandarin og pomelo.

Klementinsorter

  • Clausselina er en krysning mellom klementin og satsuma.
  • Fortuna er en krysning mellom klementin og tangerin.

Næringsinnhold

Per 100 g.

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 88 g 180 43 8,7 g 8,7 g 0,1 g

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg