klementiner

Nordmenn spiser 27 000 tonn klementiner i året.
Klementinens opphav som en krysning mellom mandarin og appelsin, etter Ollitrault et al. 2012.
Klementin
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Klementin er et tre og en noe flattrykt, oftest steinfri sitrusfrukt med tynt, oransjefarget skall. Den ligner mandarin både av utseende og på smak.

Faktaboks

Uttale
klementˈiner
Også kjent som
clementiner
Etymologi
clementiner, etter den algeriske presten P. Clement som frembrakte frukten i 1902
Vitenskapelig navn
Citrus clementina
Beskrevet av
hort. ex Tanaka

Import til Norge

Klementin er en av våre mest importerte sitrusfrukter, spesielt rundt juletider, og produseres i Spania, Marokko, Korsika og Sør-Afrika. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt ble klementinen introdusert for det norske markedet i 1963, og tok gradvis over mer og mer av markedet fra mandarinen. Rundt 1990 ble klementinen enerådende som ferskvare, og mandarinen ble forvist til hermetikkhylla.

Selv om det bare finnes klementiner i butikkene, forveksles de to fruktene stadig. Ifølge en undersøkelse YouGov utførte for Bama i 2011, trodde 28 prosent av de spurte at frukten het mandarin. I en lignende undersøkelse MMI gjorde for Bama i 2006, trodde 32 prosent av de spurte at frukten het mandarin.

Vi importerer om lag 27 000 tonn klementiner årlig til Norge, og cirka halvparten spises i desember måned.

Klementinens opprinnelse

Opprinnelsen til klementinen er omdiskutert. Den er oppkalt etter Clément Rodier, en fransk misjonær stasjonert i Algerie, som etter sigende skal ha dyrka den første klementinen. Den franske botanikeren Louis Charles Trabut besøkte Rodier i 1902. Han mente klementinen var en krysning mellom mediterransk mandarin (Citrus reticulata) og pomerans (Citrus aurantium), og foreslo navnet 'Clementine' etter Rodier. På 1960-tallet ble dette bestridt av Henri Chapot, som mente klementinen var av orientalsk opprinnelse, sannsynligvis kinesisk, og i nær slekt med kantonesisk mandarin.

I nyere tid har sitrusfruktenes opphav generelt, og klementinens spesielt, blitt undersøkt med genetiske markører som kloroplast-DNA, mitokondrielt DNA og diverse fingeravtrykksmetoder. For sitrusfruktene generelt, er konklusjonen at alle sitrusfrukter stammer fra ulike krysninger mellom to eller flere av fire opprinnelige arter: papeda eller villsitron (Citrus subgenus Papeda), sukatsitron (Citrus medica), mandarin (Citrus reticulata) og pomelo (Citrus maxima). For klementinen spesielt tyder analysene på at klementinen er en krysning mellom mandarin og appelsin (Citrus sinensis), som igjen er en krysning mellom mandarin og pomelo.

Klementinsorter

  • Clausselina er en krysning mellom klementin og satsuma.
  • Fortuna er en krysning mellom klementin og tangerin.

Næringsinnhold

Per 100 gram.

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 88 gram 180 43 8,7 gram 8,7 gram 0,1 gram

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

klementiner
Citrus clementina
GBIF-ID
9313794

Kommentarer (2)

skrev Birge Bonsaksen

I artikkelen står det "Rundt 1990 ble klementinen enerådende som ferskvare, og mandarinen ble forvist til hermetikkhylla."
Nederst er det en lenke til opplysningskontoret for frukt og grønt, der står det at det selges mandarin i Norge i andre deler av året.
Finner også andre kilder som sier at mandarin fra sør-afrika er i sesong rundt juli og at de selges i Norge.
Alt dette kan jo ikke være sant samtidig.
MvH Birge

svarte Guro Djupvik

Hei, Birge.
Takk for oppmerksom lesning, du har rett i at dette ikke henger på greip. Fagansvarlig vil sjekke hva som stemmer og oppdatere.

Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg