Solbær av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

solbær

Ribes nigrum, solbær. Foto fra: Randers, Danmark

Ribes nigrum, solbær. Foto fra: Ringelmose Skov ved Rønde, Danmark

Solbær er frukten til solbærbusken, som hører til ripsfamilien. Vokser vill i og dyrkes i store deler av Norge. Brukes i saft, syltetøy, gelé, youghurt, iskrem og vin.

Faktaboks

også kjent som:
Ribes nigrum

Karakteristikk

Solbærbusken har karakteristisk lukt fra små kjertler især på unge blad, skudd og beger. Solbær er svarte med sterk, eiendommelig aroma.

Utbredelse

Vokser vill i Europa og Sentral-Asia. I Norge vokser den vill til Trøndelag i nord, og dyrkes til de sørligste deler av Troms.

Både klaser og bær blir mindre på grener som er eldre enn 3 år. Gjennomsnittlig avling per busk 3–3,5 kg. En hybrid mellom solbær og stikkelsbær dyrkes i hager under navnet jostabær.

Næringsinnhold

Bærene er rike på pektin og vitamin A. De inneholder ca. 181 mg vitamin C og 337 mg kalium per 100 g og utgjør i form av saft og syltetøy en viktig kilde for C-vitamin i norsk kosthold.

Solbærsorter

Sortsnavn

Brukstid

Kvalitet

Fruktstørrelse, farge og bæreevne

Andre opplysninger

Ben Nevis

Først i aug.

God

Stor, middels klaselengde, bærer svært rikt

Handelssort, utsatt for meldugg

Ben Tron

Sist i juli

God

Middels til store bær

Passer for småhager

Hedda

Sist i juli

God

Stor, middels klaselengde, bærer rikt

Sterk mot meldugg, passer i småhager

Imanra

Svært tidlig

Litt bløte bær

Store bær, middels bæreevne

For Nord-Norge, sterk mot meldugg

Jänkisjärvi

Tidlig

God

Store bær, korte klaser, bærer lite til middels

Sterk mot meldugg, passer best i Nordland og Troms

Sunderbyn II

Tidlig. God

Store bær, korte klaser, bærer middels

Sterk mot meldugg, passer kun i Nord-Norge

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg