solbær

Solbær er frukten til solbærbusken, som hører til ripsfamilien. Vokser vill i og dyrkes i store deler av Norge. Brukes i saft, syltetøy, gelé, youghurt, iskrem og vin.

Faktaboks

Også kjent som
Ribes nigrum

Karakteristikk

Solbærbusken har karakteristisk lukt fra små kjertler især på unge blad, skudd og beger. Solbær er svarte med sterk, eiendommelig aroma.

Utbredelse

Vokser vill i Europa og Sentral-Asia. I Norge vokser den vill til Trøndelag i nord, og dyrkes til de sørligste deler av Troms.

Både klaser og bær blir mindre på grener som er eldre enn 3 år. Gjennomsnittlig avling per busk 3–3,5 kg. En hybrid mellom solbær og stikkelsbær dyrkes i hager under navnet jostabær.

Næringsinnhold

Bærene er rike på pektin og vitamin A. De inneholder ca. 181 mg vitamin C og 337 mg kalium per 100 g og utgjør i form av saft og syltetøy en viktig kilde for C-vitamin i norsk kosthold.

Solbærsorter

Sortsnavn

Brukstid

Kvalitet

Fruktstørrelse, farge og bæreevne

Andre opplysninger

Ben Nevis

Først i aug.

God

Stor, middels klaselengde, bærer svært rikt

Handelssort, utsatt for meldugg

Ben Tron

Sist i juli

God

Middels til store bær

Passer for småhager

Hedda

Sist i juli

God

Stor, middels klaselengde, bærer rikt

Sterk mot meldugg, passer i småhager

Imanra

Svært tidlig

Litt bløte bær

Store bær, middels bæreevne

For Nord-Norge, sterk mot meldugg

Jänkisjärvi

Tidlig

God

Store bær, korte klaser, bærer lite til middels

Sterk mot meldugg, passer best i Nordland og Troms

Sunderbyn II

Tidlig. God

Store bær, korte klaser, bærer middels

Sterk mot meldugg, passer kun i Nord-Norge

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg