Mandarin
Mandarin

Mandarin er en art i slekten Citrus og hører til rutefamilien. Arten stammer fra det sørøstlige Kina og er en av de fire ville artene som er opprinnelsen til alle andre kommersielt dyrkede sitrusfrukter gjennom krysning. Mandarin er også navn på en gruppe av kultivarer av små sitrusfrukter med mandarin og pomelo som foreldrearter, og som omfatter klementiner og satsuma. I dagligtale brukes navnet mandarin ofte om klementiner. Den rene arten mandarin forekommer trolig ikke i handelen i Norge. Ordet mandarin kommer av det malayiske navnet på en kinesisk embetsmann, og fargelikheten mellom embetsmannens silkedrakt og fruktens skall.

Faktaboks

Uttale
mandarˈin
Etymologi
portugisisk, over malayisk og hindi fra sanskrit mantrin, ‘rådgiver’
Vitenskapelig navn
Citrus reticulata
Beskrevet av
Francisco Manuel Blanco
Årlig global produksjon
42,0 millioner tonn (2021). Totalproduksjon av mandarin, klementin og tangerin

Beskrivelse

Fruktene til vill mandarin er oransje og litt flattrykt i endene, og bare opptil 3,6 cm i diameter. Skallet sitter løst, og fruktkjøttet er gult og intenst syrlig. Det består av ni båter og har normalt en kjerne (frø) per båt. Planten er et lite eviggrønt tre med torner og lansettformede blader med en smal vingekant på bladstilken. Blomstene er små, hvite og velduftende.

Utbredelse

Vill mandarin hører naturlig hjemme i det sørøstlige Kina. Frukter tilhørende kultivargruppen mandariner dyrkes i tropiske og subtropiske strøk i store deler av verden.

Mandarinens systematikk

Den ville mandarinen er én av fire opprinnelige sitrusfrukter som er opphav til alle kultiverte sitrusfrukter gjennom krysninger. De tre andre er pomelo (Citrus maxima), sukatsitron (Citrus medica) og kaffirlime (Citrus hystrix). Krysninger mellom mandarin og pomelo har det vitenskapelige navnet Citrus x aurantium. Navnet omfatter blant annet appelsin, grapefrukt og de små sitrusfruktene i mandaringruppen. Den relative mengden genmateriale fra de to ville artene varierer mye ettersom krysningene kan ha skjedd over flere generasjoner og med tilbakekrysninger til de ville artene. Bitterappelsin (pomerans) er en krysning mellom mandarin og pomelo, mens søtappelsin (den vi normalt spiser) har oppstått ved at en krysning mellom pomelo og mandarin har blitt tilbakekrysset med mandarin. Klementin er en tilbakekrysning mellom appelsin og mandarin, og grapefrukt er en tilbakekrysning mellom appelsin og pomelo. Også innen kultivargruppen mandariner varierer foreldreartenes relative bidrag til genomet.

Mandariner i handelen

Trolig inneholder alle mandariner i handelen, både nå og tidligere, en større eller mindre mengde pomelo i sitt genom. De representerer derfor ikke den ville arten mandarin, men krysninger i kultivargruppen mandariner. Mandarinene som ble importert til Norge frem til 1960-tallet sank kraftig i popularitet ved klementinens inntog.

Eksempler på mandarinsorter

Tangerin har små, stenfrie frukter med tynt skall. 'Tangelo' og 'Minneola' er krysninger mellom tangerin og grapefrukt, 'Ortaniqe', 'Tambor' og 'Topaz' er krysninger mellom tangerin og appelsin.

Satsuma har flattrykte frukter, ofte med et grønnskjær i det lyse skallet, og kommer fra den japanske provinsen Satsuma. Den spises fersk, men det er også mest satsuma som brukes i hermetisk mandarin.

Produksjon

Produksjonstallene for mandarin, klementin og tangerin blir rapportert sammen i statistikk fra FAO. Den totale produksjonen var 43 millioner tonn i 2021.

Største produsentland, 2021

Land 1000 tonn
Kina 25157
Spania 2010
Tyrkia 1820
Marokko 1248
Brasil 1085
USA 1058
Egypt 988
Italia 826
Japan 709
Sør-Korea 636

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mandarin
Citrus reticulata
Artsdatabanken-ID
156067
Encyclopedia of Life-ID
582204
GBIF-ID
3190172

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg