mandarin (botanikk)

Citrus reticulata, mandarin. Foto fra: Køkken

Citrus reticulata, mandarin. Foto fra: Køkken

Artikkelstart

Mandarin er en frukt og et tre som stammer fra Kina og Sørøst-Asia, og er i slekt med appelsintreet (Citrus sinensis). Fruktene sitter løst i skallet og er mindre enn appelsiner, 5–6 centimeter i diameter, og har rødlig fruktkjøtt. Foruten i Kina dyrkes de i India, middelhavslandene og Florida. Mandariner inneholder ikke så mye vitaminer som vanlige appelsiner. Ordet er antakelig identisk med mandarin (kinesisk embetsmann) og kommer av fargelikheten mellom dennes silkedrakt og fruktens skall.

Faktaboks

Uttale
mandarˈin
Etymologi
portugisisk, over malayisk og hindi fra sanskrit mantrin, ‘rådgiver’
Også kjent som
Citrus reticulata

Mandarinen blir så å si ikke lenger importert til Norge. Etter klementinens inntog på 1960-tallet, sank mandarinens popularitet dramatisk, og de siste 20-25 årene har det ikke vært fersk mandarin å finne i norske butikker i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Likevel tror fortsatt en tredel av den norske befolkningen at det er mandariner de spiser til jul.

Mandarinens systematikk

Mandarinen er trolig én av fire opprinnelige sitrusfrukter, de tre andre er pomelo (Citrus maxima), sukatsitron (Citrus medica) og papeda (en underslekt i Citrus som blant annet inkluderer kaffirlime). Alle andre kultiverte sitrusfrukter stammer fra ulike krysninger mellom disse. For eksempel er appelsin en krysning mellom mandarin og pomelo, mens klementin er en krysning mellom appelsin og mandarin, og grapefrukt er en krysning mellom appelsin og pomelo.

Eksempler på mandarinsorter

Tangerin (Citrus reticulata varietet tangerina) har små, stenfrie frukter med tynt skall. 'Tangelo' og 'Minneola' er krysninger mellom tangerin og grapefrukt, 'Ortaniqe', 'Tambor' og 'Topaz' er krysninger mellom tangerin og appelsin.

Satsuma (Citrus reticulata varietet unshiu) har flattrykte frukter, ofte med et grønnskjær i det lyse skallet, og kommer fra den japanske provinsen Satsuma. Den brukes som ferskvare, men det er også mest satsuma som brukes i hermetisk mandarin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg