Mandarin (Citrus reticulata) er en frukt og et tre som stammer fra Kina og Sørøst-Asia, og er i slekt med appelsintreet (C. sinensis). Fruktene sitter løst i skallet og er mindre enn appelsiner, 5–6 cm i diameter, og har rødlig fruktkjøtt. Foruten i Kina dyrkes de i India, middelhavslandene og Florida. Mandariner inneholder ikke så mye vitaminer som vanlige appelsiner. Ordet er antakelig identisk med mandarin, kinesisk embetsmann, og kommer av fargelikheten mellom dennes silkedrakt og fruktens skall.

Mandarinen blir så og si ikke lenger importert til Norge. Etter klementinens inntog på 1960-tallet, sank mandarinens popularitet dramatisk, og de siste 20-25 årene har det ikke vært fersk mandarin å finne i norske butikker i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Likevel tror fortsatt en tredel av den norske befolkningen at det er mandariner de spiser til jul.

Mandarinen er trolig én av fire opprinnelige sitrusfrukter, de tre andre er pomelo (C. maxima), sukatsitron (C. medica) og papeda (en underslekt i Citrus som blant annet inkluderer kaffirlime). Alle andre kultiverte sitrusfrukter stammer fra ulike krysninger mellom disse. For eksempel er appelsin en krysning mellom mandarin og pomelo, mens klementin er en krysning mellom appelsin og mandarin, og grapefrukt er en krysning mellom appelsin og pomelo.

Tangerin (C. reticulata var. tangerina) har små, stenfrie frukter med tynt skall. 'Tangelo' og 'Minneola' er krysninger mellom tangerin og grapefrukt, 'Ortaniqe', 'Tambor' og 'Topaz' er krysninger mellom tangerin og appelsin.

Satsuma (C. reticulata var. unshiu) har flattrykte frukter, ofte med et grønnskjær i det lyse skallet, kommer fra den japanske provinsen Satsuma. Brukes som ferskvare, men det er også mest satsuma som brukes i hermetisk mandarin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.