melon

Melon. 1) Vannmelon (med og uten kjerner). – 2) Nettmelon. – 3) Kantalupp(melon). – 4) Galiamelon. – 5) Piel de Sapo (froskeskinnsmelon). – 6) Honningmelon. – 7) Charentaismelon. – 8) Ogenmelon.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Melon er en kulturplante i gresskarfamilien som dyrkes i varme områder over store deler av verden. Det finnes en lang rekke varianter med frukter, meloner, av ulik farge, størrelse og smak. Melon er nært beslekta med agurk, mens vannmelon er en litt fjernere slektning.

Faktaboks

Uttale
melˈon
Også kjent som
sukkermelon
Etymologi

av tysk

Vitenskapelig navn
Cucumis melo
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Melonplantene er ettårige krypende slyngplanter med slyngtråder og store femkanta blad med grunne lapper. De gule kronbladene er sammenvokst med fem fliker. Blomstene er enkjønna. Hannblomstene har fem pollenbærere som sitter sammen i åpninga til blomsten. Hunnblomsten er oversittende i forhold til fruktknuten. Frukta er botanisk sett et bær, det vil si en frukt med mange frø som ikke sprekker opp for å spre frøa.

Form og farge til frukta, melonen, varierer mye mellom de ulike variantene, men grunnforma er den samme: en stor, rund, litt avlang frukt der frøemnene sitter inn mot midten av tverrsnittet. Melonene har skall som er seigt og hardt og ikke spises. Melonenes skall varierer i farge og struktur og fruktkjøttet varierer i farge fra nesten hvitt til gult og oransje. Melonene veier gjerne fra rundt en kilo til fire-fem kilo, avhengig av varietet.

I motsetning til sin nære slektning agurk er melonenes frukter søte. Den litt mindre nære slektningen vannmelon hører til en art i en annen slekt i gresskarfamilien og har i motsetning til melon og agurk frø som er spredt gjennom hele frukta.

Melon kommer opprinnelig fra Sørvest-Asia og Afrika.

Melontyper

Honningmelon

Honningmelon er rund eller oval og har knallgult, glatt skall med langsgående furer. Frukta er fra en til to kilo. Den har et grønnaktig til kremfarget fruktkjøtt. Honningmelon inneholder cirka 20 milligram vitamin C, 270 milligram kalium, 6,6 gram karbohydrater, 92 % vann og 126 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Piel de Sapo

Piel de Sapo, eller «froskeskinnsmelon», er en oval type honningmelon med et knudrete, mørkt skall i grønt og svart. Frukta veier fra to til tre kilo. Fruktkjøttet er lyst og saftig.

Orange flesh

Orange flesh eller cantalenmelon er helt rund og har glatt, guloransje skall. Frukta blir fra en til to kilo. Fruktkjøttet er lyst oransje.

Galiamelon

Galiamelon er liten og rund og har gulgrønt til oransje skall med antydning til nettmønster. Frukta veier om lag en kilo. Fruktkjøttet er fast og lyst grønt. Navnet galiamelon er etter den israelske kibbutzen der sorten ble dyrket frem.

Charentaismelon

Charentaismelon er rund og har glatt, lyst grønt skall med langsgående striper. Frukta veier drøyt en kilo. Fruktkjøttet er mykt og lyst oransje.

Kantaluppmelon

Kantaluppmelon, eller bare kantalupp, er liten og kulerund og har lyst grått til gulgrønt skall som er stripet og nettmønstret. Frukta er fra en til halvannen kilo. Fruktkjøttet er mykt og lyst oransje. Navnet kantalupp kommer via fransk fra italiensk cantalupo etter slottet Cantalupo i Ancona, hvor de første ble dyrket.

Nettmelon

Nettmelon er stor og rund og har et nettverk av opphøyde lister på det lyst gule til brune skallet. Frukta er fra en til halvannen kilo. Fruktkjøttet er gult og saftig.

Ogenmelon

Ogenmelon er en krysning mellom kantalupp og nettmelon, og har gulgrønt skall med langsgående, mørkere striper. Frukta er fra en til to kilo. Fruktkjøttet er lyst grønt Smaken er ananaslignende og frøkjernen er ganske liten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

melon
Cucumis melo
Artsdatabanken-ID
101688
GBIF-ID
2874570

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg