melon

Melon. 1) Vannmelon (med og uten kjerner). – 2) Nettmelon. – 3) Kantalupp(melon). – 4) Galiamelon. – 5) Piel de Sapo (froskeskinnsmelon). – 6) Honningmelon. – 7) Charentaismelon. – 8) Ogenmelon.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Melon, også kalt sukkermelon, Cucumis melo, ettårig urt i gresskarfamilien. Meterlange stengler, store, femlappede blad og gule, enkjønnede blomster; sambu. Frukten er et stort, saftig og velluktende bær med frø samlet i en kjerne (i motsetning til vannmelon som har frøene spredt rundt i fruktkjøttet). Eldgammel kulturplante fra India, som i Norge bare kan dyrkes i veksthus. Flere sorter med gult eller grønt skall og saftig, gult, rødlig eller grønt fruktkjøtt med mild og aromatisk smak.

Faktaboks

uttale:
melˈon
etymologi:
av tysk

Honningmelon er rund eller oval med knallgult, glatt skall med langsgående furer. Grønnaktig til kremfarget fruktkjøtt. Honningmelon inneholder ca. 20 mg vitamin C, 270 mg kalium, 6,6 g karbohydrater, 92 % vann og 126 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Piel de Sapo, eller «froskeskinnsmelon», er en oval type honningmelon med et knudrete, mørkt skall i grønt og svart. Fruktkjøttet lyst og saftig. Orange Flesh er helt rund med glatt, guloransje skall. Fruktkjøttet lyst oransje. Galiamelon er liten og rund med gulgrønt til oransje skall med antydning til nettmønster. Fruktkjøttet er fast og lyst grønt. Navnet galiamelon etter den israelske kibbutzen der sorten ble dyrket frem. Charentaismelon er rund med glatt, lyst grønt skall med langsgående striper. Fruktkjøttet er mykt og lyst oransje. Kantalupp(melon) er liten og kulerund med lyst grått til gulgrønt skall som er stripet og nettmønstret. Fruktkjøttet er mykt og lyst oransje. Navnet kantalupp kommer via fransk fra italiensk cantalupo etter slottet Cantalupo i Ancona, hvor de første ble dyrket. Nettmelon er stor og rund med et nettverk av opphøyde lister på det lyst gult til brune skallet. Fruktkjøttet er gult og saftig. Ogenmelon er en krysning mellom kantalupp og nettmelon med gulgrønt skall med langsgående, mørkere striper. Fruktkjøttet er lyst grønt, smaker ananaslignende og har liten frøkjerne.

Se også vannmelon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg