nype

Rosa canina, steinnype. Foto fra: Løvdal Skov ved Kielstrup Sø, Jylland, Danmark

Nyper

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nyper er hjelpefrukten til roser.

Faktaboks

Uttale
nˈype

Nyper består av en krukkelignende, uthult, kjøttfull stengeldel (underbegeret) hvor det på innsiden sitter mange små, steinharde frukter («lus»).

Nyper er rike på vitamin C, 840 mg per 100 g (spiselig del), og brukes til syltetøy, vinlegging og så videre. Mye av vitaminet bevares ved produksjon av nypepulver, som inneholder 270 mg per 100 g.

Botanisk anatomi

Blomster hos roser er omkringsittende, hvilket vil si at blomsterbunnen danner en krukke rundt den hunnlige delen av blomsten uten å være sammenvokst med den, mens pollenbærerne sitter oppe på kanten av krukken. Hos roser er blomsterbunnen det indre laget av nypen. Fruktene er smånøtter som er festet til blomsterbunnen. På toppen av nypen sitter pollenbærerne og en ringformet skive som produserer nektar (en diskus). Griflene stikker ut av åpningen innenfor kanten. Formen på nypen og diskus, størrelsen til åpningen og lengden til griflene brukes under artsbestemmelse av roser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg