Avokado. Avokado deles ved at man skjærer et langsgående snitt langs frukten inn til kjernen og deretter vrir de to halvdelene forsiktig fra hverandre.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. begrenset

Avokado-tre (Alligatorpære), Persea americana, 10–20 m høyt tre i laurbærfamilien som opprinnelig hører hjemme i Sør- og Mellom-Amerika, men som nå plantes i de fleste tropiske strøk. Har også vært kalt også advokat-tre. Både avokado og advokat er  forvanskninger av det aztekiske navnet ahuacatl

Frukten er et bær med ett stort frø med tynt frøskall. Den kan være rund, egg- eller pæreformet. Skallet er grønt eller neste svart, fruktkjøttet grønngult. Avokado inneholder mer fett enn frukt vanligvis gjør. Den inneholder ca. 6 mg vitamin C, 450 mg kalium, 3,4 g kostfiber, 69 % vann, 22,2 g fett og 974 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Mange sorter med varierende størrelse, farge, skalltykkelse eller -struktur, f.eks. 'Ettinger' (stor og avlang), 'Fuerte' (pæreformet), og 'Hass' (knudret). Smaken er mild og konsistensen smørlignende. Frukten deles i to, drysses med salt og pepper og spises med skje, eller oppskåret i en salat f.eks. sammen med skalldyr eller kylling. En halv avokado fylt med reker, hakket løk og dressing, er en vanlig forrett. Veden er sterk og vakker, brukes til møbler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.