Avokado-tre (Alligatorpære), Persea americana, 10–20 m høyt tre i laurbærfamilien som opprinnelig hører hjemme i Sør- og Mellom-Amerika, men som nå plantes i de fleste tropiske strøk.

Frukten er et bær med ett stort frø med tynt frøskall. Den kan være rund, egg- eller pæreformet. Skallet er grønt eller nesten svart, fruktkjøttet grønngult.

Smaken er mild og konsistensen smørlignende. Siden den ikke er søt og ikke inneholder fruktsyre blir den gjerne brukt som en grønnsak. 

Frukten brukes gjerne i egne forretter eller oppskåret i en salat for eksempel sammen med skalldyr eller kylling. Det er vanlig å bruke den for å balansere sterke retter, slik guacamole brukes i meksikansk matlaging.

Veden er sterk og vakker, brukes til møbler.

Har også vært kalt også advokat-tre. Både avokado og advokat er forvanskninger av det aztekiske navnet ahuacatl

Sorter

Det finnes mange sorter avokado med varierende størrelse, farge, skalltykkelse eller -struktur, for eksempel 'Ettinger' (stor og avlang), 'Fuerte' (pæreformet), og 'Hass' (knudret). 

Avokado inneholder mer fett enn frukt vanligvis gjør. Den inneholder ca. 6 mg vitamin C, 450 mg kalium, 3,4 g kostfiber, 69 % vann, 22,2 g fett og 974 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.