avokado

Avokado inneholder mer fett enn frukt vanligvis gjør
Avokado
Av /Shutterstock.

Avokado. Avokado deles ved at man skjærer et langsgående snitt langs frukten inn til kjernen og deretter vrir de to halvdelene forsiktig fra hverandre.

Av /KF-arkiv ※.

Avokado-tre (Alligatorpære), Persea americana, 10–20 m høyt tre i laurbærfamilien som opprinnelig hører hjemme i Sør- og Mellom-Amerika, men som nå plantes i de fleste tropiske strøk.

Faktaboks

uttale:
avokˈado
etymologi:

av aztekisk, ahuacatl. Både avokado og advokat er forvanskninger av det aztekiske navnet ahuacatl.

også kjent som:

alligatorpære. Har også vært kalt også advokat-tre.

Frukten er et bær med ett stort frø med tynt frøskall. Den kan være rund, egg- eller pæreformet. Skallet er grønt eller nesten svart, fruktkjøttet grønngult.

Bruk og smak

Smaken er mild og konsistensen smørlignende. Siden den ikke er søt og ikke inneholder fruktsyre blir den gjerne brukt som en grønnsak.

Frukten brukes gjerne i egne forretter eller oppskåret i en salat for eksempel sammen med skalldyr eller kylling. Det er vanlig å bruke den for å balansere sterke retter, slik guacamole brukes i meksikansk matlaging.

Veden er sterk og vakker, brukes til møbler.

Sorter

Det finnes mange sorter avokado med varierende størrelse, farge, skalltykkelse eller -struktur, for eksempel 'Ettinger' (stor og avlang), 'Fuerte' (pæreformet), og 'Hass' (knudret).

Næringsinnhold

Avokado inneholder mer fett enn frukt vanligvis gjør. Den inneholder ca. 6 mg vitamin C, 450 mg kalium, 3,4 g kostfiber, 69 % vann, 22,2 g fett og 974 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg