Agurk. Slangeagurk.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. begrenset

Agurk, ettårig art i gresskarfamilien, saftig slyngplante med slyngtråder, håndflikede blad og store, gule blomster. Frukten (agurken) er avlang eller rund, pigget, gul, grønn eller hvit. Den brukes i umoden tilstand. Agurk inneholder ca. 95 % vann og har liten næringsverdi. Flere kultursorter.

Agurk er en gammel kulturplante og har vært kjent som kjøkkenvekst i over 3000 år. Den finnes ikke viltvoksende, men antas å stamme fra Nord-India der det vokser nærstående arter. Agurkplanten tåler lite kulde og kan her i landet bare dyrkes i de varmeste strøkene.

Slangeagurk, også kalt salatagurk, har lange frukter med grønt, spiselig skall. Spises rå, brukes i salater og som pålegg.

Asieagurk har 20–30 cm lange, oransjegule, tykke frukter som høstes nesten modne, brukes til sylting.

Drueagurk eller sylteagurk har små frukter som høstes umodne. Etter sylting kalles små sylteagurker (3–6 cm) også picklesagurk, mens de over 9 cm kalles salteagurk.

Navnet agurk er fra tysk eller nederlandsk, gjennom slavisk fra gresk angurion, 'vannmelon'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.