Agurk. Slangeagurk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Agurk er en kulturplante i gresskarfamilien som dyrkes over store deler av verden i ulike varianter. Fruktene, agurkene, brukes på ulike vis avhengig av sortene. De store, saftfylte sortene brukes rå, mens de mindre, fastere syltes.

Faktaboks

Uttale
agˈurk
Etymologi
fra tysk eller nederlandsk, gjennom slavisk fra gresk angurion, ‘vannmelon’.
Vitenskapelig navn
Cucumis sativus
Beskrevet av
Carl von Linné

Historikk

Agurk er en gammel kulturplante og har vært kjent som kjøkkenvekst i over 3000 år. Den finnes ikke viltvoksende, men antas å stamme fra Nord-India der det vokser nærstående arter. Den nærmeste slektningen er melon.

Agurk kom til Norge midt på 1600-tallet. Agurkplanten tåler lite kulde og kan her i landet bare dyrkes utendørs i de varmeste strøkene. Produksjonen av agurk i drivhus er blitt veldig stor i Norge, og det produseres om lag nok til å dekke etterspørselen i sommerhalvåret.

Beskrivelse

Hunnblomst av agurk. Under blomsten er fruktknuten tydelig. Denne utvikles til frukta, agurken.
Agurkblomst hunn
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Hannblomst av agurk. Selv om åpninga med pollenknappene ikke er synlig er det tydelig at dette er en hannblomst fordi fruktknuten som utvikler seg til agurker mangler.
Agurkblomst hann
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Agurkplantene er ettårige slyngplanter med slyngtråder og store håndflika blad som er femkanta i omriss. De gule kronbladene er sammenvokst med fem fliker. Blomstene er enkjønna. Hannblomstene har fem pollenbærere som sitter sammen i åpninga til blomsten. Hunnblomsten er oversittende i forhold til fruktknuten. Frukta er botanisk sett et bær, det vil si en frukt med mange frø som ikke sprekker opp for å spre frøa.

Form og farge til frukta, agurken, varierer mye mellom de ulike variantene, men grunnforma er den samme: en ganske symmetrisk sylinder som kan være oppsvulma hos noen, men frøemnene sitter alltid inn mot midten av tverrsnittet. Agurkene er grønne i starten av fruktdannelsen og de fleste høstes grønne. Noen sorter som høstes seinere i utviklinga kan være gule ved høsting. Det finnes også varianter som har striper i gult, eller lys farge. En annen variasjon er strukturen til overflata; mange er glatte, men flere varianter har pigger. Størrelsen varierer fra et par centimeter til rundt en halv meter. Agurkene inneholder rundt 95 prosent vann og de har lav næringsverdi.

Kultursorter

Slangeagurk

Slangeagurk, også kalt salatagurk, har lange, glatte frukter med grønt, spiselig skall. Slangeagurken spises rå og brukes i salater og som pålegg.

Asieagurk

Asieagurk har 20–30 centimeter lange, oransjegule, tykke frukter som høstes nesten modne. Asieagurken brukes til sylting.

Drueagurk

Drueagurkeller sylteagurk har små frukter som høstes umodne. Etter sylting kalles små sylteagurker (3–6 centimeter) også picklesagurk, mens de over 9 centimeter kalles salteagurk.

Dosakai

Dosakai er en agurktype som brukes i varmretter i blant annet indisk kjøkken.
Dosakaifrukter
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Dosakai kommer fra India. Disse agurkene er seks til åtte centimeter i diameter og er mørkegrønne med gule striper. Denne sorten er noe søtere og litt fastere i konsistensen. Dosakai tåler varmebehandling bedre enn vanlige agurker og brukes i for eksempel curry-retter.

Produksjon

Største produsentland 2019

Land 1000 tonn
Kina 70288
Tyrkia 1917
Russland 1626
Ukraina 1034
Iran 872
Uzbekistan 855

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

agurk
Cucumis sativus
Artsdatabanken-ID
101689
GBIF-ID
2874569

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg