Fruktene fra ananasplanten spises friske eller blir syltet og hermetisert for eksport.
Av .
Ananas vokser i tropisk Sør-Amerika og nord til Mexico, denne ananasplanten er dyrket i Costa Rica.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ananas er en planteslekt i ananasfamilien som består av fem eller seks arter i tropisk Sør-Amerika og nord til Mexico. Fruktene spises friske eller blir syltet og hermetisert for eksport. Bladfibrene kan brukes til tauverk, garn og matter.

Faktaboks

etymologi:
via portugisisk ananás, fra guaraní nanas, ‘god frukt’
også kjent som:

Ananas

Karakteristikk

Planten har kort stengel og stive, læraktige blad i rosett. Blomstene sitter i bladhjørnene oppetter aksen, frukten er et bær. Når fruktene modnes, vokser de sammen med hverandre og med aksen til en stor konglelignende fruktstand med en dusk grønne blad i toppen.

Dyrking

Ananas kom til Europa med Kristoffer Columbus, men den var dyrket i Amerika lenge før europeerne kom dit. Nå dyrkes den overalt i tropene, også en del i subtropiske strøk. Store produsenter er blant annet Thailand, Filippinene, Kina, Brasil og Hawaii.

De formene som dyrkes, Ananas comosus, har store, saftige fruktstander på opptil 4–5 kilo, og er oftest uten frø.

Miniananas har samme smak og utseende som stor ananas, men er bare 10–20 centimeter lang.

Lagring

En moden ananas bør lagres ved 4–8 °C. Om den ikke er moden, og du vil at den skal modne, kan den lagres litt varmere ved 8–20 °C.

Næringsinnhold

Ananasfrukten inneholder om lag 86 prosent vann, 11,7 gram karbohydrater, 113 milligram kalium og 221 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Ananas inneholder blant annet noe β-karoten (65 mikrogram per 100 gram) og vitamin C (15 milligram per 100 gram).

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Einfrøbladete blomsterplanter Monocots
Orden Grasordenen Poales
Familie Ananasfamilien Bromeliaceae
Slekt Ananasslekta Ananas

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg