ananas

Ananas er en planteslekt i ananasfamilien som består av fem eller seks arter i tropisk Sør-Amerika og nord til Mexico. Fruktene spises friske eller blir syltet og hermetisert for eksport. Bladfibrene kan brukes til tauverk, garn og matter.

Kort stengel og stive, læraktige blad i rosett. Blomstene sitter i bladhjørnene oppetter aksen, frukten er et bær. Når fruktene modnes, vokser de sammen med hverandre og med aksen til en stor konglelignende fruktstand med en dusk grønne blad i toppen.

Ananas kom til Europa med Columbus, men den var dyrket i Amerika lenge før europeerne kom dit. Nå dyrkes den overalt i tropene, også en del i subtropiske strøk. Store produsenter er blant annet Thailand, Filippinene, Kina, Brasil og Hawaii.

De formene som dyrkes, Ananas comosus, har store, saftige fruktstander på opp til 4–5 kg, og er oftest uten frø.

Miniananas har samme smak og utseende som stor ananas, men er bare 10–20 cm lang.

En moden ananas bør lagres på 4 - 8°C. Om den ikke er moden, og du vil at den skal modne, kan den lagres litt varmere på 8- 20°C.

Ananasfrukten inneholder ca. 86 % vann, 11,7 g karbohydrater, 113 mg kalium og 221 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Ananas inneholder bl.a. noe β-karoten (65 μg per 100 g) og vitamin C (15 mg per 100 g).

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke  Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Einfrøbladete blomsterplanter Monocots
Orden Grasordenen Poales
Familie Ananasfamilien Bromeliaceae
Slekt Ananasslekta Ananas

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.