Jotun

Jotuns logo
.
Jotuns fabrikkanlegg i Sandefjord.

Jotun A/S er et norsk industrikonsern med hovedkontor i Sandefjord. Konsernet produserer maling og pulverlakk til skip, industri og dekorativ bruk, og er Norges største på området med cirka 35 produksjonsanlegg over hele verden, særlig i Europa, Midtøsten og Sørøst-Asia. I Norge har Jotun produksjon i Sandefjord, Larvik, Fredrikstad og Manger ved Bergen. Kjente merkevarer som produseres av Jotun er blant annet Drygolin, Lady, Optimal og Trebitt.

Faktaboks

I 2020 hadde konsernet en omsetning på rundt fire milliarder kroner og cirka tusen ansatte. Jotun A/S største eier er Paint Holding AS, som er en del av Orkla-konsernet, med en aksjeposisjon på cirka 43 prosent. Jotuns nest største eier, Odd Gleditsch AS, eier omtrent 14 prosent av selskapet.

Historikk

Malingsfabrikken Jotun Odd Gleditsch ble grunnlagt i 1926 som Jotun Kemiske Fabrik A/S på initiativ av Odd Gleditsch. Gleditsch hadde fra 1920 drevet fargehandel i Sandefjord, særlig med leveranser til hvalfangstflåten. Fra 1960-årene etablerte Jotun Kemiske Fabrik også produksjonsanlegg utenfor Norge, blant annet i Spania, Thailand, Malaysia og Storbritannia. Hovedproduktet var skipsmaling til handelsflåten.

I 1972 ble Jotun Odd Gleditsch sammensluttet med konkurrentene Alf Bjercke A/S i Oslo, Denofa og Lilleborg Maling- og Kunstharpiksfabrikk og Fleischers Kjemiske Fabrikker A/S i Bergen til Jotun A/S. Arkitekten bak sammenslutningen var Odd Gleditsch jr., grunnleggerens sønn.

I 1976 ble hovedanlegget i Sandefjord ødelagt ved den største industribrannen i Norge, der seks mennesker mistet livet og elleve ble skadet. Fabrikken var gjenoppbygd året etter.

Jotun åpnet fabrikker i blant annet Kina i 1994, Indonesia i 1996 og i 2008 åpnet selskapet fabrikk i India. I 2012 åpnet konsernet nytt produksjonsanlegg og i 2020 nytt hovedkontor og forskningssenter i Sandefjord.

Fargekart

Fargekart over Fenom maling, produsert av Jotun.

Fargekart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bryn, Torstein (1997). Visjon, farve, form: Jotuns historie

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg