Jotun

Jotuns logo
.
Jotuns fabrikkanlegg i Sandefjord.

Jotun AS er et norsk industrikonsern med hovedkontor i Sandefjord. Konsernet produserer maling og pulverlakk til skip, industri og dekorativ bruk, og er Norges største på området med cirka 35 produksjonsanlegg over hele verden, særlig i Europa, Midtøsten og Sørøst-Asia. I Norge har Jotun produksjon i Sandefjord, Larvik, Fredrikstad og Manger ved Bergen. Ca. 70 prosent av salget er utenfor Norge.

I 2017 hadde konsernet en omsetning på rundt 3 milliarder kroner og cirka 1000 ansatte. Jotuns største eier er Lilleborg AS, en del av Orkla-konsernet.

Historikk

Malingsfabrikken Jotun Odd Gleditsch ble grunnlagt i 1926 som Jotun Kemiske Fabrik A/S på initiativ av Odd Gleditsch. Gleditsch hadde fra 1920 drevet fargehandel i Sandefjord, særlig med leveranser til hvalfangstflåten. Fra 1960-årene etablerte Jotun Kemiske Fabrik også produksjonsanlegg utenfor Norge, blant annet i Spania, Thailand, Malaysia og Storbritannia. Hovedproduktet var skipsmaling til handelsflåten.

I 1972 ble Jotun Odd Gleditsch sammensluttet med konkurrentene Alf Bjercke A/S i Oslo, Denofa og Lilleborg Maling- og Kunstharpiksfabrikk og Fleischers Kjemiske Fabrikker A/S i Bergen til Jotun A/S. Arkitekten bak sammenslutningen var Odd Gleditsch jr., grunnleggerens sønn.

I 1976 ble hovedanlegget i Sandefjord ødelagt ved den største industribrannen i Norge, men fabrikken var gjenoppbygd året etter.

Kjente varemerker har vært Arcanol (blymønje), interiørmalingene Fenom, Fenolux og Fenomix og dekkbeisen Demidekk. Jotun utviklet også blandemaskiner for maling (Multicolor).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg