Faktaboks

Aker ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Lysaker
Stiftet
13.02.2004
Daglig leder
Øyvind Eriksen
Styreleder
Kjell Inge Røkke
Offshore vindanlegg
En av de siste satsingene til Aker ASA er utviklingen av offshore vindparker gjennom Aker Offshore Wind.
Akers mekaniske verksted
De historiske røttene til dagens Aker ASA. Aker mekaniske verksted i Oslo ble grunnlagt i 1841 og hadde skipsbygging som hovedaktivitet. Bedriften sysselsatte snart mange arbeidere. Foto fra 1898.
Av /Norsk teknisk museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Aker er et norsk konsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum og som har både industrielle og finansielle investeringer. Nåværende Aker ASA ble dannet i 2004, men bygger på det tidligere Akers Mekaniske Verksted som ble grunnlagt i 1841. Selskapet kontrolleres av Kjell Inge Røkke gjennom hans selskap TRG Holding og The Resource Group TRG som til sammen eier 68,2 prosent.

Eiendeler i Aker

Aker ASA har eierinteresser i en rekke industriselskaper, blant annet knapt 60 prosent i verftsselskapet Philly Shipyard i Philadelphia i USA, 40 prosent i oljeselskapet Aker BP og i selskaper som Akastor, Kværner, Ocean Yield, Aker BioMarine, Aker Energy og Cognite. I november fusjonerte deleide Aker Solutions ASA med Kværner ASA. Etter dette er det direkte eierskapet i Aker Solutions redusert fra 6,37 prosent til 3,52 prosent. Totalt med aksjer eid av Aker Kværner Holding AS kontrollerer konsernet 44,28 prosent av aksjene i Aker Solutions. Konsernet har også en rekke eiendomsinvesteringer og ulike finansielle investeringer.

Tidligere eide Aker blant annet skipsverftselskapet Aker Yards, fiskeri- og sjømatselskapet Aker Seafoods, arkiv- og lagersystemselskapet Aker Material Handling og danske Atlas-Stord, som leverer utstyr til fôr- og matvareindustrien, avfallsbehandling og miljøsektoren. Konsernsjef siden 2009 er Øyvind Eriksen, mens Kjell Inge Røkke er leder i styret.

Historikk

Aker-konsernet har røtter tilbake til Akers mek. Verksted som ble grunnlagt i 1841 med skipsbygging som hovedaktivitet. Røkke kom inn som eier i det daværende Aker AS i 1996, og året etter ble hans selskap RGI slått sammen med Aker til Aker RGI, heleid av Røkke. Akers tidligere fiskerivirksomhet har bakgrunn i RGI og Røkkes tidligere amerikanske virksomhet. I 2002 fikk Røkke også kontroll over industriselskapet Kværner og dannet Aker Kværner. Senere ble skipsverftene i Aker og Kværner samlet i Aker Yards. Etter økonomiske problemer i Røkke-systemet ble Aker ASA dannet i 2004 som et børsnotert morselskap for flere datterselskaper bygd på virksomhetene i Kværner og Aker RGI. Datterselskapene dro også inn ny kapital gjennom børsen, og lønnsomheten i systemet steg betraktelig.

I 2005 solgte Aker seg ned i Aker Yards og Aker Kværner, og skipsverftet i Philadelphia ble utskilt fra Kværner og underlagt et nytt børsnotert selskap med Aker ASA som hovedeier. Senere ble det resterende Kværner innlemmet i Aker ASA. Samme år ble også Aker Drilling dannet, året etter Aker Floating Production, Aker Exploration og Aker BioMarine. I 2007 solgte Aker sin resterende eierandel i Aker Yards, og samme år kjøpte den norske stat seg inn som en stor eier i Aker Kværner, som i 2008 skiftet navn til Aker Solutions. I 2009 ble Aker Exploration og Det norske fusjonert med Aker som den største eieren i det nye oljeselskapet. Selskapet overtok fem år senere Marathon Oil Norge AS sin virksomhet og fusjonerte i 2016 med BP Norge til et stort, uavhengig oljeselskap. Fiskerisektoren ble restrukturert og delt i 2012 til et fangstselskap under navnet Aker Seafoods og en foredlingsvirksomhet under navnet Norway Seafoods Group AS. I 2016 blir fiskerivirksomheten solgt til Lerøy Seafood Group.

I 2011 kjøpte Aker ASA et stort tomteområde på 90 mål på Fornebu utenfor Oslo, senere kalt Fornebu Porten. I 2015 flyttet selskapets hovedkontor inn i egne, nybygne lokaler på denne tomten.

I 2021 ble Akers finansielle investeringer samlet i Aker Asset Management.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Aker ASA
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
30.113 Bygging av oljeplattformer og moduler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg