Sør-Australia

Fra delstatshovedstaden Adelaide.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sør-Australia (forkortet SA) er en delstat i Australia, i de sørlige, sentrale deler av kontinentet. Delstaten omfatter et areal på 983 482 km2 og har 1 770 591 innbyggere (2020). Hovedstad og største by er Adelaide.

Faktaboks

Uttale
sauþ åstrˈeiliə

Natur

Store deler er et lavtliggende sletteland, med mer enn 80 prosent av arealet under 300 meter over havet. Sentralt strekker fjellkjedene Mount Lofty og Flinders (1165 meter over havet) seg 800 kilometer nordover fra kysten og inn i landet. Høyeste punkt er i Musgrave Ranges lengst i nordvest (1435 meter over havet). Det meste av innlandet (Outback) er steppe- og ørkenland. Den østlige delen preges av store, hovedsakelig tørrlagte saltsjøer som Lake Eyre (16 meter under havet) og Lake Torrens. Kystlinjen brytes av de to store, men relativt grunne buktene og Spencergulfen, og av halvøyene Eyre, York og Fleurieu. Kenguruøya er Australias tredje største øy. I sørøst meandrerer elven Murray inn fra øst, og munner ut i Alexandrinasjøen ved kysten.

Befolkning

28,9 prosent av befolkningen er født utenfor Australia (2016). Resten er hovedsakelig etterkommere etter immigranter fra De britiske øyer og Tyskland. Flertallet av befolkningen (77 prosent) bor i Adelaide-området. To prosent (34 184) identifiserer seg som tilhørende urbefolkningen (2016).

Næringsliv

Til tross for det tørre klimaet er landbruket en viktig næringsvei. Mye av jordbruket drives svært intensivt med utstrakt bruk av kunstgjødsel og vanningssystemer langs elven Murray. De viktigste jordbruksområdene finnes i den sørøstlige delen og på Eyrehalvøya. Det dyrkes særlig korn (hvete, bygg og havre). I de irrigerte områdene dyrkes sitrus- og andre frukter, grønnsaker og vindruer. Barossa Valley er særlig kjent for sin vinproduksjon. Husdyrholdet er konsentrert til sørøst og inkluderer sau og kveg. Fisket er viktig, blant annet av makrellstørje.

I Olympic Dam-gruven brytes store mengder kobber, men også uran, gull og sølv. Olympic Dam er en av Australias største gruver og verdens nest største uranproduserende gruve, etter MacArthur River i Canada. Uran brytes også ved Beverly. Opaler brytes ved Andamooka, Coober Pedy og Mintabie. Jernmalm brytes i Middleback Range nord for Whyalla, og gir råstoff til byens jern- og stålindustri. Olje- og gassfelter er bygd ut i Cooper Basin med rørledning fra Gidgealpa til Adelaide, hvor det finnes oljeraffinerier, kjemisk, tekstil- og forbruksvareindustri. Ellers omfatter industrien en betydelig andel produksjon av maskiner og deler. En ny høyteknologisk industri er utviklet siden slutten av 1980-årene. Turisme er også viktig inntektskilde.

Delstaten har hovedvei- og jernbaneforbindelse med Perth, Melbourne og Sydney. En ny jernbaneforbindelse til Darwin i Nordterritoriet ble åpnet i 2004.

Historie

Ørkenområdene i Sør-Australia har vært bebodd av ulike aboriginerfolk i minst 20 000 år. Sør-Australia ble etablert som britisk koloni i 1834, og åpnet for frie bosettere. Kolonien ble ikke brukt som straffekoloni, slik som koloniene på østkysten. Kobberbrytning, korndyrking og ullproduksjon dominerte i Sør-Australias økonomi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg